Zlín: za benzin víc než v Praze

Zlínské benzinové pumpy patří mezi nejdražší v celé republice.

Tisíce řidičů ze Zlína platí za litr benzinu oproti lidem v jiných částech republiky vyšší ceny. Na některých benzinkách už dokonce cena nejčastěji používaného paliva Naturalu 95 dosahuje k hranici čtyřiatřiceti korun. Srovnávací test Sedmičky mezi benzinovými stanicemi potvrdil, že právě ty zlínské patří mezi nejdražší nejen ve Zlínském kraji.

„Všimla jsem si toho už dávno. Když jedeme s manželem někam do Čech, je drtivá většina čerpacích stanic na trase mnohem levnější než ty ve Zlíně. Nechápu to, ale je to tak,“ říká například Petra Novosadová ze Zlína.

Že mají nářky zlínských řidičů opodstatnění, dokumentuje i srovnání konkrétních čerpacích stanic. Zatímco Shell v minulém týdnu prodával litr Naturalu 95 v Praze za 32,10 a v Zábřehu dokonce za 31,70, ve Zlíně jej lidé kupovali za 33,50. Obdobně dopadlo srovnání i paliv Benziny. V Rožnově stál na konci června litr naturalu dvaatřicet, ve Vsetíně ttřiatřicet a ve Zlíně ještě o korunu dráže.
Mluvčí společnosti Shell Petr Šindler rozdíly v cenách považuje za logické. „Je nezbytné rozlišit jednotlivé regiony, konkurenci na trhu v nich, prosperitu oblasti i další aspekty. Proto se ceny liší,“ poznamenal Šindler.

V cenovém žebříčku internetového serveru www.ceskybenzin.cz figuruje pětatřicet stanic ze Zlínského kraje. V hodnocení na konci června bylo mezi deseti nejdražšími hned sedm benzinek ze Zlína a okolí.

Litr benzinu Natural 95 zdražil jen za poslední dva týdny v průměru o pětadvacet haléřů. Fakt, že zlínští řidiči jsou na tom hůře než ostatní, potvrzují i statistiky internetového serveru www.ceskybenzin.cz. Na cenové mapě představují ty „dražší“ benzinky červené body, levnější pak zelené. U Zlína mají jedna vedle druhé červený terčík. „Pokud zákazník cenu akceptuje, je to jen problém tržního hospodářství. Nejsme v padesátých letech, aby cenu někdo určoval. S nadsázkou řečeno, kdyby stál litr benzinu dvě stě korun a zákazníci to brali, nikomu do toho nic není. Náš benzin patří mezi nejkvalitnější, lidé to ví, a proto k nám jezdí,“ vysvětluje žena, pracující jako obsluha stanice Benzina ve Zlíně - Přílukách. Právě tato benzinka patří ve Zlíně mezi nejdražší.

Zlínský kraj vychází nejhůře i v žebříčku průměrných cen ve čtrnácti krajích České republiky. Podle serveru www.ceskybenzin.cz byla k poslednímu červnu průměrná cena Naturalu 95 v kraji 32,40, ve všech ostatních byla nižší, v některých až o korunu.
Rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší benzinkou ve Zlíně přesahuje tři koruny, což pro řidiče při čerpání plné nádrže představuje až sto padesát korun.

„S manželem oba dohromady najezdíme měsíčně více než tři tisíce kilometrů, a to už je tedy hodně znát. V přepočtu to při průměrné spotřebě osm litrů na kilometr vychází na osm nádrží, a protože kupujeme nejlevnější benzin, ušetříme přes tisíc korun,“ tvrdí Petra Novosadová.

Cena nezaručí kvalitu

Někteří z řidičů ale upozorňují, že rozdílu v ceně odpovídá i kvalita paliva. „Když natankujete plnou nádrž na té nejlevnější stanici, je to ve výkonu poznat,“ říká Petr Břežný, který proto raději volí „zlatou střední cestu“ a vyhledává stanice, na kterých odpovídá cena průměru. Nejlevnější ceny, byť nepřímo, zpochybňují i manažeři velkých benzinek. „V rozdílných lokalitách se mohou ceny lišit o dvě koruny, ale rozdíl čtyř nebo pěti korun už na něco ukazuje,“ reaguje manažer Benziny Václav Loula. Některé společnosti totiž nakupují od překupníků na dani ošizené palivo a prodávají jej pak za bezkonkurenční ceny.

Do konce prázdnin se s největší pravděpodobností ceny paliva snižovat nebudou. „Vyšší ceny ovlivňuje ropa, která se blíží hranici osmdesáti dolarů za barel, a také slabá koruna. Stagnace se očekávat nedá, protože během prázdnin roste poptávka, lidé jezdí na dovolené,“ uzavírá analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek.

Jaký názor máte na cenu benzinu vy?