Žokej Josef Váňa vyhrál i na divadle

Dostihové drama pokračuje na divadelních prknech. Pardubické divadlo zavede diváky do zákulisí Velké pardubické.

Utíkej, Váňo, utíkej! aneb Velká divadelní steeplechase, tak se jmenuje první premiéra letošní sezony pardubického divadla. Z Malé scény se diváci vypraví do světa slavného dostihu. „Chtěli jsme divákům nabídnout něco jedinečného, co nemůže jiné divadlo. Nikde jinde by nemohlo mít toto téma takovou sílu jako právě v Pardubicích,“ vysvětluje dramaturg divadla Tomáš Syrovátka. Hravé představení, které nechá diváky nahlédnout nejen do světa slavných koní a slavných žokejů vzniklo autorskou spoluprací dramaturgů Tomáše Syrovátky, Zdeňka Janála, hostující režisérky Terezy Karpianus a samotných herců.
„Základními tématy hry jsou houževnatost, naděje a snílkovství. Inscenace, což je dáno již výchozím scénářem, se kterým jsme k hercům přišli, má formu řetězce navazujících výjevů, obrazů a skečů,“ říká Karpianus. Na scéně připomínající pískoviště, která stejně jako kostýmy pochází z dílny Petra Nováka, se odehrávají nejdůležitější momenty nejen Velké pardubické, ale i historie naší země. A tak se zde potkávají třeba zakladatel dostihu Oktavián Kinský, Lata Brandisová, jediná žena, která ho kdy vyhrála, nebo třeba smutný hrdina Don Quijote.
Chybět tu pochopitelně nemůžou ani dvě žokejské legendy Václav Chaloupka a Josef Váňa. „Dnešní doba sice možná pěstuje kult sportovních hvězd víc, než by bylo záhodno, ale na druhou stranu existují výjimky, které si to opravdu zaslouží. A jednou z nich je Josef Váňa,“ dodává Syrovátka.

Trocha historie a zábava

Nová oddychová inscenace nabízí nejen malý exkurz do historie závodu, ale hlavně množství zábavných skečů na téma koně, závody nebo rivalita mezi soupeři.
„Představení jsou plná nečekaných zvratů. Vycházíme z touhy po svobodě - na jevišti je možné téměř vše. Vytvoříme postavu se silným osudem a vzápětí se necháme unést pointou vtipu, který nechce nic víc, než rozesmát. Aspoň do té doby, než dorazíme na další překážku,“ odkrývá pravidla hry Syrovátka.
V hlavních rolích diváci uvidí Martinu Sikorovou, Lídu Vláškovou, Jana Musila, Zdeňka Rumpíka, Ladislava Špinera a Radka Žáka.