Ztráty a nálezy: foťák i nafukovací člun

„Tajná místnost“ v přízemí kladenského magistrátu je plná různých věcí. Nalezené předměty tam čekají na majitele půl roku.

Smějící se maminka s dítětem na paměťové kartě je jediná stopa po majiteli fotoaparátu, který kladenští strážníci našli začátkem loňského září na lavičce v Americké ulici. Od té doby téměř nový značkový fotoaparát leží v kanceláři magistrátu. Nikdo se o něj dosud nepřihlásil.
„Nic, co by nás dovedlo k jeho vlastníkovi, jsme nenašli. Dívám se proto občas lidem do tváře, jestli bych náhodou nepoznala rodinu ze snímku na kartě, ale mohli být samozřejmě i z jiného města,“ říká Eliška Jirkovská, která má agendu ztrát a nálezů na starosti. Jakmile zákonem stanovená půlroční lhůta uplyne, a majitel se o věc nepřihlásí, „propadá“ městu.
Za necelý měsíc to čeká i fotoaparát.

Likvidace podle zákona

Pokud se tak stane, přemístí se do kanceláře Dagmar Langové z odboru investic a správy majetku. Ta následně svolá likvidační komisi, která rozhodne o dalším osudu nalezených věcí. Většina z nich ale velkou hodnotu nemá.
Část jich skončí na skládce a v ekologických kontejnerech, část je předána do azylových domů či jiných neziskových organizací, zbytek město prodá. „Buď prostřednictvím našeho intranetu nebo i přes inzerát,“ přibližuje způsoby prodeje Langová. Prodej i cenu musí nejprve schválit radní.

Našli i nafukovací člun

Nejčastěji se v „tajné místnosti“, tedy kumbálku za závěsem, objevují klíče, peněženky, batohy, kufry. Ale byly tam také činky, kojenecká lahev, nebo nafukovací člun. „Ten spadl majiteli z auta, když jej převážel. Nakonec si pro něj po několika měsících přišel, když mu sousedé řekli, že člun asi skončil na policii,“ říká Jirkovská.
Na ztráty a nálezy vzpomíná v dobrém i muž, který ztratil peněženku s osmi tisíci korunami. Našla se nejen peněženka, ale i peníze.
Loni přijali úředníci devadesát ztracených věcí, letos už jich má Eliška Jirkovská v seznamu deset.