Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Nepokoje nevadí. Zatím

V USA se protestuje proti policejnímu násilí na menšinách

V USA se protestuje proti policejnímu násilí na menšinách Zdroj: ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump na tiskovce: prohlásil místa bohoslužeb, jako kostely, synagogy a mešity, za nezbytná místa poskytující základní službu a nařídil jejich otevření po celých Spojených státech (22.5.2020)
Americký prezident Donald Trump oznamuje rozchod USA s WHO
Americký prezident Donald Trump v Bílém domě (29. 5. 2020)
4
Fotogalerie

Masových protestů v amerických městech jsou plné noviny, ale finanční trhy si z nich nic zatím nedělají. Investoři samozřejmě vývoj pozorně sledují, protože je spojen s řadou potenciálních problémů.

USA už zažily hodně nepokojů, všechny nakonec utichly a na ekonomice vážné škody nezanechaly. Tato teze by ovšem přestávala platit v případě déle trvajících problémů. Protesty spojené s rabováním a zákazy vycházení by jednoznačně ohrozily rychlý návrat ekonomiky k normálu. Už předtím musela být optimistická očekávání poupravena k horšímu a kupící se problémy nejsou to, co by zotavující se ekonomika potřebovala.

Druhé vlny nákazy koronavirem se dnes na trhu bojí málokdo. Dá se však uvažovat o tom, zda srocování velkých skupin lidí nehrozí vytvořit nová ohniska. Pokud by se něco takového rýsovalo, investoři by rozhodně klidní nezůstali, protože všichni vidí, co napáchala první vlna nákazy.

Potenciálních důsledků se tedy finanční hráči příliš nebojí. Možná jim situace i trochu pomáhá třeba tím, že Donald Trump řešící domácí problémy nemá čas hrozit Číně novými cly, či dokonce vypovězením obchodní dohody. I tak by ale odstranění zbytečného rizika spojeného s protesty trhy uvítaly. Způsob samozřejmě neřeší.

Autor je hlavní analytik Patria Finance