Kolářův alibismus a jeho neprůhlední klienti. Přítel po boku si musí vybrat, čím chce být

Poradce prezidenta Petra Pavla Petr Kolář v pořadu Blesku Hráči.

Poradce prezidenta Petra Pavla Petr Kolář v pořadu Blesku Hráči. Zdroj: Blesk:Tonda Tran

I advokáti občas zastupují vrahy, je to jejich práce, tak jako chirurg operuje i postřeleného teroristu. To nám napsal prezidentův poradce, šéf správní rady nadace vlastníka zbrojovky Colt a konzultant mnoha neznámých firem Petr Kolář v rámci své odpovědi na dotazy k jeho působení v mezinárodní kanceláři Squire Patton Boggs, která v minulých letech poskytovala své služby čínským fimám Huawei a DJI či ruské Gazprombank.

Ano, i konzultanti (ne lobbisté, protože Kolář se tomuto označení brání) občas hájí zájmy totalitních režimů. Je to jejich práce. Problém to není ani v okamžiku, kdy pro takovou poradenskou firmu pracuje člověk, který podle svých slov celý svůj profesní život proti Rusku a Číně tvrdě vystupuje. To je zkrátka na svědomí každého jednotlivce. Koneckonců i sám Kolář už jednou z jedné firmy odešel, protože se podle svých slov neztotožnil s jejím vztahem k Rusku. Byla to PPF a tehdy se nepohodl s Petrem Kellnerem.

Opravdový problém ale nastává ve chvíli, kdy takový člověk patří mezi nejbližší rádce prezidenta, je prakticky tvůrcem i hybatelem toho, že se Petr Pavel dostal na Hrad. A dokonce společně s ním vydal v roce 2019 prohlášení, ve kterém bylo varování před nasazováním technologií čínské firmy Huawei. V tomtéž roce přitom společnost Squire Patton Boggs, v jejíž pražské pobočce Kolář pracuje, získala miliony za lobbing pro Huawei ve Spojených státech. Tady už nejde o soukromou věc, ale veřejný zájem.

To hlavní je, že nevíme

Nevíme, zda Kolář sám měl někdy s Huawei něco společného (odmítá to), ale v tomto příběhu to vlastně ani není důležité. To hlavní je, že to nevíme. Neznáme žádné Kolářovy klienty, ačkoliv má tento bývalý elitní diplomat nemalý vliv na chod tohoto státu. A Kolář jména svých partnerů s odkazem na advokátní mlčenlivost (sám přitom není advokátem) nechce veřejnosti sdělit.

„Petr poskytuje klientům analytickou a diplomatickou expertizu a zastupuje je před zákonodárnou a výkonnou mocí,“ píše se v Kolářově profilu na stránkách Squire Patton Boggs. Jak může poradce prezidenta zastupovat u hlavy státu zároveň i neznámé soukromé firmy? A jednají zákonodárci či ministři pouze s konzultantem Squire Patton Boggs, nebo zároveň i s „přítelem po boku” prezidenta?

Rozumím tomu, že střet zájmů se v posledních letech v Česku trochu zprofanoval a hranice přijatelnosti se kvůli předchozí politické reprezentaci nejen ve vládě, ale i na Hradě, dost posunuly, ale tato dvojjediná Kolářova role skutečně může v nejhorším případě ohrožovat bezpečnostní zájmy země, jak varuje Transparency International.

Ztratil glanc uznávaného diplomata a reaguje jako Nejedlý

Petr Kolář si tyto souvislosti ale zjevně neuvědomuje. Ve svých reakcích navíc ztrácí glanc uznávaného diplomata, jak jsme ho celá léta znali. Odpověď ve stylu „To je tak absurdní, že se mi ani nechce věřit, že byste to myslel vážně” doplněná o útok na nezávislost redakce mi vůbec na Petra Koláře nesedí.

Pokud bych zavřel jedno oko a nevěděl, kdo to píše, vsadil bych z vlastní zkušenosti spíše na Martina Nejedlého, poradce bývalého prezidenta Miloše Zemana, který všechny připomínky k svému nejasnému angažmá na Hradě pravidelně odrážel téměř obdobnými invektivami. Pokud Kolář nemůže odhalit své klienty, bude se muset dříve či později rozmyslet, co chce vlastně dělat. Chce pomáhat Coltu a dalším neznámým firmám, nebo radit prezidentovi? Čím déle bude toto váhání trvat, tím hůře pro něj, prezidenta i celé Česko.