Kolářův dvojí metr. Kritizuje Čínu, ale zároveň pracuje pro lobbisty Huawei. Klienty neodtajním, říká

Prezidentům „přítel po boku“, diplomat a lobbista Petr Kolář.

Prezidentům „přítel po boku“, diplomat a lobbista Petr Kolář. Zdroj: ČTK

Čínská technologická firma Huawei zaplatila nadnárodní lobbistické kanceláři Squire Patton Boggs v průběhu pěti let v přepočtu desítky milionů korun, aby Číňanům ve Washingtonu pomohla bojovat proti americkým sankcím. U Squire Patton Boggs jako konzultant působí i poradce prezidenta Pavla Petr Kolář. Ten odmítá, že by Huawei jakkoliv pomáhal. Své klienty ale prezidentův „přítel po boku“ nadále tají.

V roce 2019 vydal Petr Kolář spolu s budoucím prezidentem Petrem Pavlem prohlášení, ve kterém varují před nasazováním technologií čínské firmy Huawei. Tentýž rok se ale nadnárodní lobbistická firma Squire Patton Boggs, ve které Kolář působí jako konzultant, stala významným bojovníkem za zájmy Huawei ve Spojených státech a přišla si za to do dnešního dne v přepočtu na desítky milionů korun. 

Huawei prostřednictvím Squire Patton Boggs bojovala proti americkým sankcím, které na ni Washington uvalil z důvodu napojení na čínskou rozvědku. Americké firmy kvůli zařazení Huawei na sankční seznam nesmějí firmě dodávat komponenty a technologie.

Huawei navíc navýšil rozpočet na lobbing v USA krátce poté, co český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal v prosinci 2018 před čínskou společností varování. Podle analytického serveru Opensecrets rozmnožil své výdaje na lobbing ze 165 tisíc dolarů v roce 2018 na téměř tři miliony dolarů pro rok 2019. První částka, kterou podle veřejných dat Squire Patton Boggs v tentýž rok od Huawei dostala, dosáhla 230 tisíc dolarů (5,5 milionu korun).

Výdaje na lobbing společnosti Huawei v USA podle analytického serveru opensecrets.org.Výdaje na lobbing společnosti Huawei v USA podle analytického serveru opensecrets.org.|opensecrets.org

Varování NÚKIB před Huawei sehrálo v česko-americké diplomacii důležitou roli, neboť díky němu dostal tehdejší premiér Andrej Babiš pozvánku do Bílého domu. Jednalo se také o jeden ze startů celosvětové ofenzivy proti čínským technologiím, jež ohrožují bezpečnost Česka i západní spojenců.

„Údaje na stránce Opensecrets mapují prostředky vynaložené na lobbing až do roku 2023,“ řekl e15 analytik Opensecrets Dan Auble. „Firmy často zvyšují výdaje na lobbing, když se v Kongresu probírá otázka, které se jich může týkat,“ vysvětlil Auble. Za lobbing od roku 2019 do současnosti získala podle Opensecrets společnost Squire Patton Boggs 1,37 milionu dolarů, což je v přepočtu přes 32 milionů korun.

Video placeholde
Hráči: Poradce prezidenta Petr Kolář odmítá srovnání s Martinem Nejedlým • hrc, Fameplay Live/Blesk

Není to navíc první případ, kdy lobbistická firma Squire Patton Boggs zastupovala kontroverzního klienta i proti zájmům Česka a spojenců. Američtí lobbisté byli například také na výplatní pásce Gazprombank. Pro ruský bankovní dům přestali pracovat až v roce 2022 po ruské invazi na Ukrajinu. Mezi další klienty patří i čínská technologická firma DJI, jejíž drony jsou ruskou stranou nasazeny proti ukrajinské armádě.

Kdybych s Huawei spolupracoval, už by to tajné služby věděly

Kolář odmítá, že by s tím měl něco společného. „Promiňte, ale to je tak absurdní, že se mi ani nechce věřit, že byste to myslel vážně. Už jsem se srovnal s tím, že mě tady někteří chytrolíni označují za agenta CIA a zbrojařského lobbistu, ale tohle…,“ zahájil svou rozsáhlou odpověď Kolář. Redakce e15 se ho ptala, jak toto spojení mezi svým zaměstnavatelem a čínskou firmou Huawei vnímá a zdali se nemůže jednat o reputační riziko pro Hrad, neboť je blízkým spolupracovníkem prezidenta Petra Pavla.

„S Huawei ani jinou čínskou firmou nemám a nikdy jsem neměl nic společného. Snad leda to, že všem, kdo dělají nebo chtějí dělat byznys v USA či s USA, doporučuji, aby se zbavili Huawei a do ničeho se s touto firmou nepouštěli. Kdyby to bylo naopak, už by to prezident i jiní ústavní činitelé od BIS a jiných našich či spřátelených služeb věděli,“ argumentuje Kolář. 

Kolář patří mezi tvrdé kritiky Číny a Ruska a obhajuje na ně uvalené sankce. Vedle toho ale pracuje pro nadnárodní firmu, která dostává miliony za rady, jak sankce zmírňovat, a za tlak na vlády na jejich zrušení. „Advokáti občas zastupují i vrahy. Je to jejich práce, tak jako chirurg operuje i postřeleného teroristu. Proto bych nemohl být advokát. Pražská pobočka s tím nemá nic společného a já mám právo si své klienty vybírat a nikdo po mně nemůže chtít, abych dělal pro někoho něco, co by bylo proti mému svědomí,“ míní Kolář.

„Mezi mými klienty není nikdo, kdo by ohrožoval zájmy naší země nebo našich spojenců. Dělat ze mě, který otevřeně vystupuje proti Čínské lidové republice, agenta Huawei vyžaduje opravdu hodně bujnou fantazii,“ napsal e15. Redakce ale v otázkách nenaznačovala, že by měl být Kolář čínským agentem.

Utajení Kolářových klientů může být rizikem pro národní bezpečnost

Problém v Kolářových vazbách vidí i Transparency International (TI). „Jakékoliv angažmá Petra Koláře v rámci Kanceláře prezidenta republiky představuje zásadní problém, který oprávněně vzbuzuje řadu otazníků. Důvodem je jeho aktuální pracovní angažmá v roli seniorního poradce pro americkou společnost Squire Patton Boggs, což je jedna z největších lobbistických a advokátních kanceláří na světě,“ říká vedoucí analytik organizace Marek Chromý.

Transparency International upozorňuje, že kvůli chybějícímu zákonu o regulaci lobbingu nemáme k dispozici žádné informace o klientech a činnosti Squire Patton Boggs. Situaci podle Chromého nepomáhá ani fakt, že Hrad nedávno stáhl žádost o bezpečnostní prověrku pro Petra Koláře.

„V této situaci tedy nevíme, jak vypadá konkrétní portfolio společností, které Petr Kolář zastupuje, a zda nedochází k prosazování soukromých zájmů jeho klientů, a to s ohledem na velmi blízkou komunikační linku mezi Petrem Kolářem a prezidentem Petrem Pavlem. Taková situace může vytvářet nejen výhodu pro Kolářovy klienty, ale v důsledku může znamenat i riziko pro národní bezpečnost,“ vysvětluje Chromý.

Petr zastupuje klienty před zákonodárnou a výkonnou mocí

Kolářovo napojení na byznysovou sféru už vyvolalo řadu otázek. Při loňské návštěvě USA si prezident Petr Pavel udělal jen jednu byznysovou zastávku, a to ve fabrice společnosti Colt CZ Group v Hartfordu v Connecticutu. Pro tuhle firmu pracuje právě Petr Kolář. Hrad i Kolář odmítají, že by návštěva měla nějakou spojitost s poradcovým angažmá u firmy Colt miliardáře Reného Holečka.

Kolář také na svém profilu na stránkách kanceláře Squire Patton Boggs upozorňuje, že má blízko k prezidentovi, i na své politické kontakty. „Petr (Kolář) poskytuje klientům analytickou a diplomatickou odbornost a zastupuje je před zákonodárnou a výkonnou mocí vlády,“ píše se v jeho profilu.

Kolář tvrdí, že svého postavení u prezidenta nezneužívá. „Ti, kteří mají vědět, kdo jsou mí klienti, to vědí. Nemám sebemenší důvod jejich seznam sdílet s Vámi. Co se týče mé blízkosti k prezidentovi, nijak ji ve vztahu ke svým klientům nevyužívám, respektive nezneužívám. Ani vzhledem k pravomocem prezidenta není jak,“ odepsal Kolář. 

Později svou odpověď doplnil o to, že klienty nemůže prozradit kvůli advokátnímu tajemství. „Nejsem ani státní zaměstnanec, ani politik. Jsem poradce advokátní kanceláře a vztahuje se na mne zákonná povinnost mlčenlivosti,“ sdělil Kolář. Americká pobočka Squire Patton Boggs ani po několika dnech neodpověděla. České zastoupení Huawei s ní podle svého vyjádření v tuzemsku nespolupracovalo.

 

„Společnost Huawei Technologies (Czech), s. r. o., nikdy nespolupracovala se společností Squire Patton Boggs. Zástupci české pobočky nikdy nebyli v kontaktu s panem Kolářem ani se neúčastnili žádných setkání s jeho osobou,“ řekl mluvčí Jiří Janeček.

Žádný kontakt s Kolářem a Squire Patton Boggs neměl ani NÚKIB, který vydal před Huawei varování. A o ničem nevědí ani na Hradě. „Kancelář prezidenta republiky nijak nespolupracuje se Squire Patton Boggs (USA),“ odpověděl Vít Kolář z tiskového oddělení Hradu.

„Petr Kolář je součástí externího panelu zahraničněpolitických expertů prezidenta. Za činnost nikdo z expertů nepobírá úplatu. Sbor diskutuje témata, nevytváří podkladové materiály pro jednání prezidenta. Není důvod, aby každý z členů zveřejňoval své pracovní nebo jiné závazky,“ doplnil Vít Kolář.

Podle Transparency International ale není vyloučené, že by mohla americká centrála Squire Patton Boggs konzultovat nějaké otázky s českou pobočkou. „Lze ale předpokládat, že tak jako celá řada nadnárodních firem sdílí informace napříč svojí sítí, tak i v tomto případě bude washingtonská kancelář mít možnost zjistit data a stav věcí například od své pražské či bruselské pobočky,“ říká Chromý. V takovém případě by nemusel být Kolář v USA registrovaným lobbistou, ale stačila by pouze role konzultanta. 

Huawei nakonec své lobbistické snahy vzdala

V lednu agentura Bloomberg informovala, že Huawei svou snahu ovlivnit americké politiky vzdala. V době největších lobbistických aktivit v USA si Huawei platila devět lobbistických kanceláří a slovy amerických novinářů „malou armádu odborníků na styk s veřejností“. Ti se ve Washingtonu proslavili tím, že pořádali pravidelné brífinky pro politiky a média, aby vysvětlovali úhel pohledu čínské firmy. Nakonec se účet za tyhle aktivity podle federálních záznamů vyšplhal až na 13 milionů dolarů (307 milionů korun).

Řada peněz z toho balíku šla také na honosné večírky, kam lobbisté Huawei zvali lidi, již mohou ovlivňovat veřejné mínění i legislativu. To vše se dělo legálně, ale proti zájmům USA, což kritizovali američtí novináři. „Je čas ukončit lobbing zahraničních diktátorů,“ píše například pro Washington Post analytik a komentátor Josh Rogin

„Velké lobbistické firmy, jako jsou BGR, Squire Patton Boggs, Glover Park Group, Mercury Public Affairs a mnoho dalších, braly miliony od ruských oligarchů, ruských bank nebo od čínských technologických společností, aby pomohly svým klientům vypořádat se s rizikem amerických sankcí, snažily se formovat americké zákony a ovlivňovat americké veřejné mínění,“ jmenuje přímo Kolářova zaměstnavatele Rogin.

Reakce Petra Koláře na otázky e15

Vážený pane redaktore,

promiňte, ale to je tak absurdní, že se mi ani nechce věřit, že byste to myslel vážně. Už jsem se srovnal s tím, že mě tady někteří chytrolíni označují za agenta CIA a zbrojařského lobbistu, ale tohle…

S Huawei ani jinou čínskou firmou nemám a nikdy jsem neměl nic společného. Snad leda to, že všem, kdo dělají nebo chtějí dělat business v USA či s USA doporučuji, aby se zbavili Huawei a do ničeho se s touto firmou nepouštěli. Kdyby to bylo naopak, už by to prezident i jiní ústavní činitelé od BIS a jiných našich či spřátelených služeb věděli.

SPB je velká globální advokátní kancelář s obrovským množstvím klientů. Pokud zastupuje v USA nějakou cizí společnost, musí to deklarovat. Pokud by to neudělala, přišla by o licenci. Advokáti občas zastupují i vrahy. Je to jejich práce, tak jako chirurg operuje i postřeleného teroristu. Proto bych nemohl být advokát. Pražská pobočka s tím nemá nic společného a já mám právo si své klienty vybírat a nikdo po mě nemůže chtít, abych dělal pro někoho něco, co by bylo proti mému svědomí. Nejsem lobbista, jsem konzultant a poradce a mezi mými klienty není nikdo, kdo by ohrožoval zájmy naší země nebo našich spojenců. Dělat ze mě, který otevřeně vystupuje proti ČLR, agenta Huawei vyžaduje opravdu hodně bujnou fantazii.

S KPR nemám žádný formální vztah. S prezidentem jsme přátelé a jsem v jeho externím sboru expertů na zahraniční politiku a mezinárodní vztahy. Je to činnost nehonorovaná a čestná. Pokud prezident, který ví, kdo jsem, co jsem v minulosti dělal a co dělám, zná mé názory, ví, na čí straně stojím a čím se živím i kdo jsou mí klienti, bude mít zájem na pokračování našeho vztahu, tak já nemám důvod na tom cokoli měnit.

Mimochodem, ve svém profilu na webových stránkách SPB se nechlubím, ale informuji. Nemám důvod tajit, že o mou expertizu a konzultaci v mezinárodních vztazích mají zájem i nejvyšší ústavní činitelé. Mají právo to vědět i mí klienti. Závěrem dovolte dvě otázky: 1. Pracujete na něčí zadání? 2. E15 patří panu Křetínskému, který nakupuje ruský plyn?

Očekávám, že mou reakci včetně obou mnou položených otázek uveřejníte v plném rozsahu.

S pozdravem, Petr Kolář