Komentář Michaela Romancova: Osmnáct let vstávání z kolen

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Kdyby se dalo cestovat časem, tak by se sovětský časopoutník, který by vyrazil s Brežněvova SSSR, v dnešním Rusku snadno zorientoval. Putinovo poselství o stavu země se na konci minulého týdne neslo v autentické sovětské atmosféře permanentní společenské mobilizace. Návštěvník z Brežněvových časů by se musel cítit jako doma. Možná by byl trochu zaražen absencí zmínek o Leninovi. Ale videoprojekce dokládající moc a nepřemožitelnost ruských zbraní by ho rychle naplnily uklidňujícím pocitem hrdosti. Pádná odpověď Reaganovi a jeho hvězdným válkám! A největší úroda v historii země zase znamená vítězství v boji o zrno! Ano, nadále jsou problémy se skladováním a distribucí. Ale vítězství je nevyhnutelné.

Máte pocit, že je to přehnané? Ale proč? Po dlouhých 18 let Vladimir Putin zvedá Rusko z kolen. Soudě dle jeho 60procentního náskoku před dalšími uchazeči o post prezidenta se mu to podařilo. Rusko se z kolen zvedlo, a proto logicky musí stát na nohách. Co na tom, že nohy jsou sovětské? Ovace vstoje značí, že je to v pořádku.

Dnešek rozhoduje o zítřku, a protože se podařilo dosáhnout stability a semknutosti, tak cesta, po které Putin Rusko povede, vede k zítřkům světlým. Rusko se stane zemí moderní, přitažlivou, bezpečnou. Čert ví, proč se nic z toho, jakkoli to z týchž úst zní celých 18 let, zatím nepodařilo. Možná proto, že Rusko bylo na kolenou a nemělo tak dobrý rozhled. Ale nové horizonty, které teď Putin vytyčil, jsou výtečně viditelné.

Rusko bude lídrem ve vývoji všeho moderního a zároveň udrží tradiční hodnoty. Ve středu pozornosti státu bude (už zase) člověk. Putin obšírně citoval různá čísla. Zmíněnou historickou úrodu, růst objemu kontejnerové přepravy, stoupající objem hypoték, nízkou inflaci. Nezaznělo však nic podstatného z toho, co se nepovedlo.

Nemluvil o propadu reálných příjmů a penzí, o trvalém odtoku kapitálu do zahraničí, o přetrvávající závislosti ekonomiky na těžbě surovin a dovozu strojního a jiného zařízení ze zahraničí. Jen letmo Putin zmínil, že Čína a Kazachstán už postavily své kusy magistrály, která má spojovat Asii s Evropou, takže Rusko musí přidat.

Prezident prohlásil, že Rusko je úspěšně se rozvíjející demokracií, ale nezmínil, že ve stejné době vláda uvažuje o vypovězení Evropské konvence pro lidská práva a o zastavení spolupráce s Evropským soudem pro lidská práva.

Soudy totiž prý přijímají protiruská rozhodnutí a neberou v potaz specifika ruského práva. Západní vlády, parlamenty a nově i soudy prý Rusku dlouho nenaslouchaly, ale teď se to má změnit, protože Moskva má k dispozici zbraně, jaké svět nezná, které svět neviděl.

Buďme si jisti, že v nejbližších letech budeme mít řadu příležitostí si ruských zbraní všimnout. Je na druhé straně vyloučené, že bychom v dohledné době spatřili Rusko moderní, otevřené, přívětivé. Dokud bude ruská realita sovětská, nic se na tom nezmění.

Autor je politický geograf