Čína chce získat vliv v zemích zapojených do Nové hedvábné stezky, říká expert

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: profimedia.cz

Z Londýna vyjel historicky první nákladní vlak do Číny.
Z Londýna vyjel historicky první nákladní vlak do Číny.
Z Londýna vyjel historicky první nákladní vlak do Číny.
Z Londýna vyjel historicky první nákladní vlak do Číny.
5
Fotogalerie

Čínský prezident Si Ťin-pching vyhlásil projekt propojení Číny se zbytkem eurasie v rámci projektu nové hedvábné stezky v roce 2013. V rámci horečného zlepšování vztahů s Čínou se na mapu stezky snaží dostat také Česko. „Číňané sice tvrdí, že jim jde jen o ekonomickou spolupráci, ale já tam vidím snahu o získání politického vlivu v zemích, které se do hedvábné stezky zapojí,“ říká expert na mezinárodní politiku Jeremy Alan Garlick z Centra asijských studií na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze.

Čína přišla s projektem nové hedvábné stezky v roce 2013. Jak na něj díváte s odstupem necelých pěti let?

Čím podrobněji se jím zabývám, tím více se mi jeví jako problematický. Střední a východní Evropa má být jedním koncem stezky. V oficiálních dokumentech má stezka zahrnovat 64 zemí z Asie, Středního východu, Rusko a země střední a východní Evropy. V poslední době jsem se zabýval zeměmi jako Pákistán, Myanmar, Srí Lanka nebo státy ve východní Africe, i když ty nejsou oficiálně součástí stezky.

V čem je hedvábná stezka problematická?

Číňané o stezce mluví jako spolupráci, na které vydělají všichni. Sice sledují své zájmy, ale zároveň říkají, že pomáhají budovat v partnerských zemích nové trhy, čímž tyto země posouvají k prosperitě. Těžit budou obě strany i ze vzájemného obchodu. Na papíře to vypadá dobře. Ale když se podíváte na detaily jednotlivých projektů, které do konceptu stezky patří, většina z nich se týká výstavby infrastruktury, která je financovaná čínskými úvěry. Stavbu provádějí čínské společnosti. Často úvěry dostávají země, které nemají dostatek finančních rezerv, takže pravděpodobně budou mít potíže půjčky splatit.

O co Číně jde?

Číňané sice tvrdí, že jim jde jen o ekonomickou spolupráci, ale já tam vidím snahu získat politický vliv v zemích, které se do hedvábné stezky zapojí.

Používá čínská vláda úvěrování záměrně jako nástroj, který jí pak umožní více ovlivňovat dění v dané zemi, protože ta nebude schopna půjčku splácet?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!