Komentář Michala Půra: Hádka malých kluků na pískovišti

První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami

První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami Zdroj: ČTK / AP / Olivier Douliery

První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami: Joe Biden s manželkou Jill
První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami: Joe Biden
První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami: Joe Biden
První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami: Joe Biden s manželkou Jill a prezident Donald Trump s manželou Melanií
První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami
9
Fotogalerie

První prezidentská debata ve Spojených státech byla nejspíš nejen pro americké voliče rozčarováním. Zatímco v minulosti si prezidentští kandidáti vyměňovali argumenty na nejrůznější témata a bylo možné někoho z nich prohlásit vítězem či férově posoudit jednotlivé výkony, tentokrát to nešlo. Debata mezi úřadujícím prezidentem Donaldem Trumpem a bývalým viceprezidentem Joe Bidenem byla v podstatě nepřetržitou hádkou, jíž nezvládl ani moderátor Chris Wallace.

Mnozí očekávali, že Trump vstoupí do debaty velmi agresivně, protože ve většině předvolebních průzkumů citelně ztrácí. Míra osobních útoků a přerušování ale nepochybně mnohé překvapila, včetně některých amerických komentátorů. „My jsme vyhráli volby a volby mají důsledky,“ hájil hned na začátku Trump své rozhodnutí navrhnout soudkyni Amy Barrettovou těsně před volbami na uvolněné místo u Nejvyššího soudu, kde by tak republikáni získali většinu.

Trumpův tábor před debatou líčil Bidena jako zmateného starce, přičemž je nutné poznamenat, že kandidát demokratů se proti očekáváním nezadrhával a argumentoval srozumitelně. Je ovšem otázkou, zda se mu podařilo přesvědčit některé nerozhodnuté voliče. Trump narušoval Bidenův projev tak agresivně, že diváci mohli snadno získat dojem, že debatu kontroluje. Wallace jej přitom nebyl schopen uklidnit, byť jej opakovaně upozorňoval na neférové jednání.

O kontroverzní momenty rozhodně nebyla nouze. „Ztichneš už? To je tak neprezidentské,“ okřiknul Biden Trumpa ve chvíli, kdy jej prezident opět vyrušil a prohlásil, že za 47 dní v politice toho udělal více než demokratický kandidát za 47 let. Biden Trumpa tvrdě kritizoval za nezvládnutí krize kolem koronaviru a obvinil jej ze zodpovědnosti za smrt 200 000 lidí, přičemž upozornil, že na situaci doplatili ti nejslabší. „Milionářům a miliardářům jako je on se dařilo velmi dobře. On bude první prezident, který opustí post prezidenta a méně lidí bude mít práci,“ uvedl.

Trump vytasil velmi kontroverzní argument, kdy se Bidenovi v podstatě vysmál, že nosí „největší roušku, kterou kdy viděl“ a dodal, že „roušky nejsou dobré“. Když jej Wallace upozornil, že republikáni zorganizovali velká předvolební setkání, kde nebrali příliš velké ohledy na opatření proti koronaviru, zatímco demokraté měli podstatně menší setkání, Trump odvětil, že na Bidenova setkání „by stejně nikdo nepřišel.“

Ještě kontroverznější moment nastal ve chvíli, kdy kandidáti debatovali o „právu a pořádku“ a nepokojích v některých amerických městech, které mají spojitost s hnutím Black Lives Matter. Trump v tu chvíli odmítl odsoudit spolek Proud Boys, což je extrémně pravicová organizace, která sice vznikla jako vtip, ale postupně se vyvinula ve výraznou součást takzvané alt-right scény. Trump Proud Boys nejenže neodsoudil, ale dokonce jim vzkázal, aby „zůstali připraveni“ a mluvil o tom, že za většinu násilí a výtržností můžou stoupenci krajní levice.

Zdaleka nejvíce znepokojivý moment přišel v závěru, kdy současný prezident v podstatě zpochybnil samotnou volební proceduru v USA. „Vyzvu svoje voliče, aby šli do volebních místností a dívali se, co se děje. Pokud uvidím, že desítky tisíc hlasů jsou zmanipulovány, to nemůžu dopustit,“ přiživil obavy některých komentátorů, že by nemusel uznat výsledek voleb, pokud by nezvítězil.

Pokud něco debata naznačila, pak hlavní argumenty o neschopnosti protivníka, které budou veřejným prostorem zbývajících pět týdnů rezonovat. Trumpův tábor se úpěnlivě snaží upozorňovat na kauzy Bidenova syna Huntera, přičemž tato snaha nepochybně zesílí. Bidenův tábor bude tvrdě útočit na Trumpa kvůli nezvládnutí koronavirové krize a kvůli jeho „rasismu“ nebo daňovým přiznáním.

Podle rychlého průzkumu neziskové organizace YouGov byl vítězem debaty Biden se 48 procenty kladných hlasů, zatímco Trump získal 41 procent. Deset procent pak předvolební klání považovalo za vyrovnané. Z předvedených výkonů lze usuzovat, že oba tábory zůstávají zakopány ve svých pozicích a žádný z kandidátů neukázal, že je schopen na svoji stranu přetáhnout nerozhodnuté voliče. Je otázkou, zda se vůbec další debaty uskuteční. Biden vyvrátil pověsti o zmateném starci, zatímco Trump ukázal, že chce vyhrát takřka za každou cenu. To by nepochybně bylo hlavním motivem i dalších debat. Velmi varovný je pak závěr, který jasně ukázal, že jméno amerického prezidenta nemusíme znát ani několik měsíců po volbách. Nezbývá tak doufat, že se Spojené státy na začátku listopadu neponoří do chaosu. To je v podstatě jediné přání, které lze po dnešní hádce malých kluků na pískovišti vyslovit. Byla to zkrátka debata, v níž prohráli všichni a americkým voličům není co závidět.

Autor je šéfredaktor Info.cz