Komentář Petra Peška: Prozření v hnutí

Eprimátor Brna a místopředseda ANO petr Vokřál na ustavujícím sněmu hnutí Trikolóra v Brně.

Eprimátor Brna a místopředseda ANO petr Vokřál na ustavujícím sněmu hnutí Trikolóra v Brně. Zdroj: Blesk:Jiří Nováček

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš
Sjezd hnutí ANO
Sjezd hnutí ANO
Sjezd hnutí ANO
Andrej Babiš se kasal na tiskové konferenci úspěchy, pro které si ho prý budou lidé pamatovat. (17. 2. 2019)
6
Fotogalerie

Nejsme klasická strana, nemáme rádi „politikaření“, zní jako mantra z hnutí ANO. Anabáze kolem jeho brněnské organizace, kterou čeká destrukce a očistné kříšení, to zčásti potvrzuje.

Není obvyklé, aby strana likvidovala tak velkou buňku, navíc ve druhém největším městě. A stejně tak není běžné, aby její řady opouštělo tolik výrazných tváří, navíc se silným pocitem zhrzenosti.

Pak jsou tu ale věci, které z ANO klasickou – či „demokratickou“, jak to Andrej Babiš rád pejorativně nazývá – stranu dělají. Anebo přesněji řečeno, stranu zasaženou těmi největšími špatnostmi. Manipulace s veřejnými zakázkami, „velrybaření“ neboli pochybné nabírání členů. Ale také vydírání složkami z uniklých vyšetřovacích spisů, o němž mluví bývalý brněnský primátor a nyní již také bývalý člen a místopředseda ANO Petr Vokřál. To vše se kolem pobočky hnutí v Brně točí.

Jistě, ANO není zdaleka prvním politickým uskupením, u něhož se podobné prakticky objevily. Ve větším či menším měřítku to po čase potká téměř každou stranu. Málokdy to ale skončí tak radikálním řezem jako v Brně. A není též obvyklé, aby vůči otřesům zůstal imunní druhý muž strany, pokud k němu nitky špatností zjevně vedou.

Je tu ale ještě jedna pozoruhodná věc. Prozření odpadlíků ANO, pochopitelně až zpětné. Ukázkovým příkladem je i Petr Vokřál. Je pravda, že úplně nemlčel, usiloval například o likvidaci nejtoxičtějších brněnských buněk. V rozhovorech pro týdeník Respekt a web Aktuálně.cz také vznesl výše zmíněné obvinění z vydírání vůči Jiřímu Faltýnkovi.

Ten to obratem odmítl, což ale na chvíli ponechme stranou. Vokřál se sice podivil, kde se únik z vyšetřovacího spisu vzal, a vydírání prý odmítl, nicméně tehdy reagoval slovy: „Já chci žít v klidu.“

Podobnou přezíravost v různých podobách předváděli další odpadlíci, kteří v ANO byli nebo jeho barvy alespoň hájili. Všichni šli do hnutí buď s nějakými ideály, či s vidinou politické kariéry. A pochopitelně se vymezovali proti „politikaření“. Podobně nyní mluví i brněnský exprimátor, byť už od počátku muselo být soudnému člověku jasné, co je projekt Andreje Babiše zač.

A kdo jiný přitom povýšil politické umění do neznámých rovin než právě šéf ANO? Likvidací brněnské a otřesem v jihomoravské organizaci řeší to, na čem se on či jeho blízcí podíleli či to přinejmenším dlouhou dobu přehlíželi.

A černá ovce brněnské odnože hnutí Jiří Švachula? To je přeci „zločinec“, který do ANO „vlezl“. Tedy osvědčený a účinný scénář. Začne se znovu s čistým stolem, byť z velké části asi se stejnými lidmi. Kdo z nich prozře příště?