Robert Malecký: Středula kandidátem na Hrad. Do prezidentské volby naskočila těžká váha

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Víkendová zpráva z českého politického pískoviště ja tato: Miloš už nekamarádí s Andrejem a za kamaráda teď má Pepu. Andrej mu minule rozkopal hračky. Pepa je rád, že teď má velkého kamaráda. A nyní podrobněji. Sjezd odborů nepatřil v minulých letech k těm nejsledovanějším politickým událostem. Letos je situace jiná. Předně je tu očekávaná ekonomická krize související s inflací, válkou na Ukrajině a s cenami energií. Víc než kdy jindy bude role odborů důležitá v otázce sociálního smíru a dopadů krize na domácnosti. A pak je tu samozřejmě prezidentská volba, která z víkendového setkání odborářů udělala událost první kategorie.

 

Vtipná byla už předehra. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na sjezd dorazil osobně, ale pořadatelé ho nenechali promluvit. Svou zdravici tedy umístil aspoň na sociální sítě.

„Chtěl jsem ho přednést osobně, ale bohužel mou žádost zamítli,“ řekl k tomu Babiš. Souboj těžkých prezidentských vah si na domácím hřišti přivlastnil šéfodborář Josef Středula, kterému ještě pomohl prezident Miloš Zeman. Ten se poslední dobou z Lán vydává málokam a málokdy, na sjezd odborů ale síly vynaložil.

„Sbírka podivných existencí, která se teď hlásí, že chce být prezidentem, aniž by měla silný životní příběh, čest výjimkám, musí být podle mého názoru kompenzována několika, nikoli jedinou, silnými osobnostmi, mezi nimiž si volič, občan může vybrat,“ řekl Zeman. A dodal: „Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš a budeš jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě.“

Středula pak na přímý dotaz delegátů řekl, že by kandidaturu přijal jako občanský kandidát, tedy že by sbíral potřebných 50 tisíc podpisů a neucházel se o podporu politických stran.

Čili to bychom měli, v přiléhavém odborovém aranžmá se nám na levici přihlásil silný kandidát, který může významně promluvit i do druhého kola prezidentské volby. Anekdota se zamáznutým Babišem nám poslouží jako kulisa pro úvahu, kde se mohou hlasy pro Středulu vzít.

Andrej Babiš dobře ví, že proti Středulovi bude hrát i o samotné první kolo. Pokud se Fialova koalice dokáže shodnout na silném středopravém kandidátovi, může mít kandidatura bývalého premiéra spolu s efektem Antibabiš vážný problém. Andrej Babiš na své pouti od zhrzených voličů ODS už vyluxoval všechny hlasy směrem doleva a svým postojem ke krizi i k válce na Ukrajině teď atakuje i hlasy nespokojených blízkých SPD.

Pokud bude Středula chytře využívat sílící krize a dopady na domácnosti, dokáže snadno posbírat hlasy voličů ČSSD, KSČM a možná i lovit v koaličních vodách. Ať budou lidé v Babišově týmu počítat jakkoli, potřebné většiny pro druhé kolo se nedopočítají. A pak je tu přirozeně fenomén Zeman. Tvrdí se, že ve druhém kole nemůže zvítězit kandidát, který neosloví voliče Miloše Zemana z let 2013 a 2018.

Zemanova cesta na sjezd měla právě tento smysl. Říct oné většině, kterou dokázal ve zmíněných volbách zvednout a přivést do volebních místností, že je tu Josef Středula, Pepa. Ten má karty rozdané ideálně. Nahrává a nahrávat mu v následujících měsících bude ekonomická realita, nesvázanost s vládou i opozicí a odborářský aparát, který má k dispozici. Je volný agent, cokoli udělá, bude dobře. Minimálně na druhé kolo by to mělo stačit.