Zápisník Michala Noska: Epidemie solidarity

Češky pomáhají. Nucené volno řada žen využívá k šití roušek pro potřebné, díky tomu roste i zájem o nákup šicích strojů

Češky pomáhají. Nucené volno řada žen využívá k šití roušek pro potřebné, díky tomu roste i zájem o nákup šicích strojů Zdroj: archiv E15

Šířící se nákaza koronavirem odhalila v Česku i pozitivní lidskou stránku. Je jí nezměrná solidarita. Solidarita mezi lidmi i solidarita firem, které se na rozličné pomoci podílejí.

Od domácího šití roušek přes výpomoc ve zdravotnických zařízeních po nezištné zapůjčení vozového parku pro rozvoz jídla a nákupů seniorům. Takovou vlnu vzájemnosti a semknutí Česko nezažilo od listopadu 1989. Nezbývá než doufat, že zmíněná solidarita neodvane se zbytky pandemie. V době do návratu k normálnímu životu bude ještě velice potřeba.

Solidarita by měla panovat i mezi studenty. Nejistota se totiž dotýká i jindy bezstarostných maturantů. Koronavirus zavřel školy a nikdo v současné době neví, jak to se zkouškami z dospělosti dopadne. Pokud dojde na nejhorší a maturitní vysvědčení budou vytvořena pouze na základě průměru z posledních tří vysvědčení bez samotné zkoušky, vznikne precedens pro celé střední školství. Kdo příštím maturitním ročníkům vysvětlí, že maturita není zadarmo? Snad tedy pandemie brzy pomine a maturity se před prázdninami stihnou.