Akcie, měny & názory Jany Steckerové: Volatilita a volby ve Francii

Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: reuters

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
Francois Fillon
Francois Fillon
7
Fotogalerie

Francouzští voliči v neděli rozhodnou, kteří dva kandidáti postoupí do druhého kola prezidentských voleb. Donedávna byli jasnými kandidáty na vítězství Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Jejich preference však v posledních dvou týdnech klesají a do popředí se dere radikálně levicový kandidát Mélenchon, který dotahuje Françoise Fillona.

Vítězství Mélenchona by však pro finanční trhy byla špatná zpráva. Kurz koruny by v takovém případě mohl oslabit nad úroveň 27 korun za euro, a to i navzdory tomu, že kurzový závazek ČNB již dávno neplatí. Naopak vítězství Macrona či Fillona, by přineslo úlevu jak kurzu eura, tak i akciovým trhům a francouzským dluhopisům. Posílením by zřejmě reagovala i česká koruna.

Druhé kolo voleb nás čeká 7. května. Podle volebních průzkumů zde hlasy proti Le Penové zajistí vítězství jakémukoli kandidátovi. Největší hrozbou je pro finanční trhy souboj o prezidentské křeslo mezi Le Penovou a Mélenchonem. Nejhorší scénář by pak představovalo vítězství Marine Le Penové a s tím spojená možnost odchodu Francie z Evropské unie.

Přestože by k frexitu pravděpodobně nakonec nedošlo, už jen samotná jeho hrozba by mohla být dostatečně silným impulzem k tomu, aby ve Francii spustila recesi. To by nepříznivě dopadlo na všechny země Evropské unie. Kurz koruny vůči euru by pak mohl oslabit výrazně nad úroveň 28 korun za euro. Česká národní banka by zřejmě reagovala devizovými intervencemi a ve snaze podpořit korunu by prodávala své devizové rezervy.

Autorka je ekonomkou Komerční banky