Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Medvěd trápí Alphabet

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Alphabet, mateřská společnost Googlu
Alphabet, mateřská společnost Googlu
Alphabet, mateřská společnost Googlu
Společnost Alphabet, která vlastní Google překonala očekávání tržeb všech analytiků
5
Fotogalerie

Obětí burzovního medvěda se minulý týden staly akcie technologického kolosu Alphabet, což je mateřská firma Googlu. Špatný týden pro technologickou firmu začal již v pondělí, kdy se během obchodování dostala pod 1030 dolarů za jednu akcii. Oproti cenovému vrcholu z 29. dubna, kdy akcie stála 1296,2 dolaru, šlo o více než dvacetiprocentní pokles, který definuje takzvaný medvědí trh.

Důvodem propadu byly obavy investorů, že ministerstvo spravedlnosti může zahájit vyšetřování společnosti kvůli porušení antimonopolních pravidel. Regulace se však pro technologické globální obry Alphabet či Facebook zpřísňuje nejen v USA, ale rovněž v Evropě. Zde čelí Alphabet v posledních letech dokonce pokutám v miliardách eur.

Když se ke zvýšenému regulačnímu riziku připočte to, že zisky firmy v posledním čtvrtletí klesly a zpomalilo se rovněž tempo růstu tržeb, tak se není co divit, že investoři z akcií společnosti prchají, když se na obzoru objeví další potíže.

Vzhledem k dominanci firmy na poli internetového vyhledávání a reklamy bude přitom tlak států na Alphabet jen růst. Medvěd proto bude přicházet na návštěvu k Alphabetu celkem pravidelně. Ostatně naposledy akcie firmy spadly o více než dvacet procent teprve loni v listopadu a na Štědrý den se dostaly dokonce na čtrnáctiměsíční minimum, když se akcie prodávaly za 984,7 dolaru.