Alena Vitásková: Jak získat licenci pro elektrárnu

Solární panely, ilustrační foto

Solární panely, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Solární energie je stále oblíbenější formou, jak mohou domácnosti pokrýt část své spotřeby elektrické energie. Co je však třeba pro získání licence na provozování solární elektrárny o výkonu nad deset kilowattů s možností dodávky do sítě?

Žadatel musí v prvním kroku vyplnit formulář s žádostí o licenci. Rozlišují se dva druhy: pro fyzickou a pro právnickou osobu. V jednoduchém formuláři s vyplněným jménem a kontaktními údaji se dokládá potvrzení o přiděleném IČ nebo žádost o přidělení IČ. Je také třeba doložit potvrzení o bezúhonnosti.

Pro elektrárnu o výkonu nad dvacet kilowattů je třeba prokázat odbornou způsobilost žadatele nebo odpovědného zástupce. Pro udělení licence je také třeba dodat dokumenty týkající se provozovny samotné – seznam provozoven, katastrální mapu s vyznačením umístění, potvrzení vlastnictví energetického zařízení a souhlas případných spoluvlastníků.

Na závěr je třeba prokázat technické předpoklady energetického zařízení – zpravidla je to revizní zpráva, popřípadě dokument stavebního úřadu, na jehož základě je žadatel oprávněn energetické zařízení užívat nebo jinak provozovat. Pokud chce žadatel získat licenci pro elektrárnu o výkonu nad 200 kilowattů, bude muset prokázat také splnění finančních předpokladů pro výkon licencované činnosti.

Podrobnější informace pro žadatele o udělení licence lze nalézt na webových stránkách Energetického regulačního úřadu v sekci Licence v záložce Informace pro žadatele. U solárních elektráren do výkonu deseti kilowattů je nově možné uplatňovat takzvané zjednodušené připojení, u kterého není potřeba dokládat výše uvedené dokumenty. Toho se však bude týkat až příští téma.

Autorka je předsedkyní ERÚ