Alena Vitásková: LED žárovky

LED žárovka

LED žárovka Zdroj: Ocrho, Public Domain, wiki

Mezi problematické praktiky, které se spotřebiteli často řešíme, patří dotované LED žárovky. Myslíte si, že jsou výhodné? Ve zkratce: pokud nechcete zvyšovat náklady na osvětlení, neuzavírejte s obchodníkem s energiemi kupní smlouvu na sadu LED žárovek za zvýhodněnou kupní cenu ve výši jedné koruny. Tuto smlouvu sjednávanou v souvislosti s uzavíráním smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu (smlouva na energie) byste mohli poměrně brzy vyhodnotit jako značně nevýhodnou.

Důvodem by mohla být například skutečnost, že si úmysl změnit dodavatele energií rozmyslíte a smlouvu na energie ukončíte, bohužel většinou až po uplynutí lhůty, ve které byste mohli odstoupit od kupní smlouvy na LED žárovky bez sankce.

Pak můžete být nemile překvapeni požadavkem obchodníka na úhradu rozdílu mezi zvýhodněnou kupní cenou a cenou běžnou, což obvykle činí zhruba dva tisíce korun.

Jedná se totiž o dvě smlouvy, kdy je smlouva na energie uzavírána podle energetického zákona a kupní smlouva na LED žárovky je uzavřena podle občanského zákoníku. Energetickému regulačnímu úřadu nepřísluší do sjednané kupní smlouvy na LED žárovky jakkoli vstupovat a řešit spory týkající se oprávněnosti požadavku úhrady doplatku kupní ceny. To může činit pouze obecný soud.

Příští téma se bude zabývat problematikou osobních dokladů a dokumentů obecně. Upozorním, na co si dávat pozor.

autorka je předsedkyní ERÚ