Cesta Karolíny Peake z pískoviště k vysoké hře o vládu

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Před sněmovními volbami zabodovaly Věci veřejné s billboardem svých odhalených političek. V příští kampani se však bude moci převléknout do plavek pro stranu už jen Kateřina Klasnová. Nejprve odpadla neúspěšná pučistka Kristýna Kočí. Teď mnohem úspěšnější převrat předvádí Karolína Peake s Lenkou Andrýsovou za zády.

Svou velikonoční výzvu pražským véčkařům končila vicepremiérka Karolína Peake poděkováním: „Přeji vám všem požehnané Velikonoce a děkuji vám za to, že jste stále v dresu VV.“ Během úterý ještě opakovala, že řeči o odchodu z Věcí veřejných jsou fámy. V podvečer spustila v nejmenší vládní straně revoluci. Vystoupila z ní, protože si uvědomila, že „čára za dosavadním fungováním musí být jednoznačná a nepochybná“. Na rozdíl od neúspěšné Kristýny Kočí, která se na tajných nahrávkách chvástala, že má dost véčkařských poslanců k podpoře vlády, se nyní zdá, že Peake se skutečně podaří přesvědčit dost odpadlíků, aby vytvořili, jak ona sama říká, „fanklub podpory vlády“.

Lítost nad Klausem, radost z Věcí veřejných

Peake se celkem úspěšně daří vzbudit dojem, že převrat nedělá pro svůj osobní prospěch či na objednávku zbývajících dvou koaliční stran. Jednak je ženou bohatého podnikatele a žije v luxusní pražské lokalitě na Kampě. Když si loni pořídila Volvo XC 90 za 1,1 milionu korun, nepotřebovala na to rozhodně půjčky od Víta Bárty. A že touhu po osobním úspěchu umí krotit, dokázala zase po volbách při sestavování vlády, když odmítla křeslo ministryně pro místní rozvoj kvůli svým malým dětem. Její dosavadní dobrá kamarádka a manželka Bárty Klasnová přesto tvrdí, že se politika na Peake podepsala a že Peake nyní sleduje jen „vidinu funkcí a moci“.

Vystudovaná právnička a pak chvíli koncipientka v právní kanceláři Baker & McKenzie to s politikou zkoušela vždy z docela zvláštních důvodů. Poprvé vstoupila těsně po dvacítce v době takzvaného sarajevského atentátu do ODS. Prý jí bylo „líto Klause“. Když však poznala, jak to v politice v Praze 1 chodí, zase rychle odešla. Podruhé ji k politice přivedly její děti. Život na Kampě s bohatým Australenem Charlesem Peakem mohl znít jako pohádka, ale jen do té doby, než mladá maminka potřebovala s ratolestmi někam ven. V roce 2006 zakládala U Sovových mlýnů hernu právě pro děti s matkami. Přes lokální problémy se dostala k Věcem veřejným a od téhož roku už spolu s kamarádkou Klasnovou v dresu VV tepaly jako zastupitelky manýry tamní ODS.

Přestože Peake o soukromí příliš nemluví, ví se o něm docela dost. Mohou za to fejetony její matky novinářky Radky Kvačkové, například vtipné zamyšlení o strastech v roli tchyně: „Moje postavení v lidské společnosti utrpělo v jednom malostranském kostele. Farář požehnal manželskému páru a já se stala tchyní. Neomluvitelné.“ Víme proto o talentu jejího muže kritizovat mnohé zvyky matky své ženy. Z jiných zdrojů ale také víme, že pan Peake se už dlouho pohybuje u významného byznysu v republice. V roce 2007 byl spojován s jednou skandální zakázkou v Unipetrolu, pak stal se důležitou osobou v telekomunikacích. Nyní s manželkou rozjíždí vzdělávací společnost Věda nás baví, která v pražských základních školách popularizuje vědu.

Karolína PeakeKarolína Peake | kresba Bretislav Kovarik

Odmítla ministerstvo, brala vicepremiérství

Karolína Peake se brzy stala jednou z ikon strany, a to nejen kvůli odvážnému kalendáři véčkařských političek, kde pózuje jen v saku. Její štěstí spočívalo v tom, že odmítla být v první vlně, když strana potřebovala lidi do nové vlády Petra Nečase. Dala přednost dětem a dobře udělala. Z původních véčkařských ministrů už skoro nikdo nezbyl. Přes sněmovní ústavně-právní výbor se pak po odchodu Kočí vyšvihla na její místo předsedkyně poslaneckého klubu. Po jedné z mnoha véčkařských revolt minulé léto konečně přijala post vicepremiérky pro boj s korupcí a zároveň předsednictví legislativní rady.

Přestože se nyní zaklíná svou loajalitou vládě, před rokem po vynucené rezignaci předsedy strany Radka Johna z postu ministra vnitra prosazovala odchod Věcí veřejných do opozice. Neuspěla a na rozdíl od ostatních straníků pochopila, že od té doby už partaji nezbývá než se jen přizpůsobovat občanským demokratům a TOP 09.
Zrazovala Bártu a Johna od hrozby demisemi ministrů, ale neuspěla. Jak píše v prohlášení: „Dospěla jsem k definitivnímu názoru – nemohu.“ Přestože měla velkou šanci v červnu nahradit Johna v čele strany, dobře věděla, že by nemohla v Bártově stínu prosazovat svou politiku. Raději tedy volila puč, byť se tím rozešla se spoustou dosavadních známých. Vždyť i při odchodu z Věcí veřejných děkovala Johnovi, kterému „vděčí za nastartování mé politické kariéry“. Ten jen opáčil, že Peake předvedla ve straně Sarajevo 2.

S „ostřílenými trampy“ ve vládě

Peake se nyní chystá vlastně provést to, co jí kladl na srdce prezident Klaus při předávání ministerského dekretu: „Doufám, že roli, kterou přebíráte, berete vážně, že ji považujete za vrchol dosavadního života a že se pokusíte v ní uspět.“ Peake se bezpochyby nyní opravdu pokouší ve vicepremiérské funkci uspět, i když kvůli tomu musí rozbít svou původní stranu a přetáhnout k podpoře vlády co možná nejvíc véčkařských poslanců.

Pustila se tak do hodně vysoké hry. Její matka možná doufá, že se tato hra nebude podobat příhodě z jednoho jejího vzpomínkového fejetonu: „Když se dvanáctiletá dcera svého času rozhodla přihlásit na čtrnáctidenní putovní tábor pořádaný ostřílenými trampy, vyjádřila jsem obavu, že do tří dnů bude volat o pomoc… Telefon se ozval skutečně až den třetí: Můžete pro mně přijet?“ S Nečasem a Kalouskem jí už ale pomůže jen těžko.

Karolína Peake

» narodila se 10. října 1975 do rodiny právníka a známé novinářky, vystudovala pražská práva a pak pracovala jako koncipientka v právní kanceláři Baker & McKenzie
» v letech 1997 a 1998 byla členkou ODS, od roku 2002 byla ve Věcech veřejných
» od roku 2006 byla zastupitelkou v Praze 1, od roku 2010 je poslankyní
» loni se stala místopředsedkyní vlády a šéfkou Legislativní rady
» nyní odchází z Věcí veřejných a snaží se k podpoře Nečasova kabinetu přesvědčit i ostatní poslance Věcí veřejných
» s australským manželem Charlesem Peakem má dva syny Sebastiana a Theodora