Daniel Novák: Republika a půdy

Bývalý klášter na náměstí Republiky

Bývalý klášter na náměstí Republiky Zdroj: CTK

Stát prodal bývalý klášter na pražském náměstí Republiky za 790 milionů korun. Tedy za vyvolávací cenu v dražbě, jíž se zúčastnil jediný zájemce. Zastoupený advokátem. Ten jen prozradil, že klient je zahraniční právnická osoba. Média to poslušně zopakovala.

Ve skutečnosti ale může být za nějakým off shorem tuzemec jak poleno. Nebo alespoň takový jako ministr financí, který si podle svého utvítnutí na sociální síti prodej kasáren odpracoval. Snad tento kšeft neskončí stejnou blamáží, jako když Ivana Tykač před časem vyhrála tendr ministerstva obrany na kasárna v Karlíně. Jenže ministr obrany Stropnický, stranicky nižší šajba než ministr financí, soutěž zrušil. Na náměstí Republiky jsou snad však už všichni poučenější.

Shodou okolností v týž den, kdy byl vydražen bývalý klášter, se objevila zpráva o usnesení rady hlavního města. Magistrát a Praha 1 se podle něj mají s Ivanou Tykač dohodnout o 95 milionech, které developerka žádá po municipalitě kvůli špatnému stavu půd, jež si od ní za účelem vestaveb koupila. Všem třem stranám má se smírem pomoci soudem určený mediátor. Uvidí se tak, kdo z toho bude mít ostudu až na půdu.

Zpět na náměstí Republiky. Je ve hře jako výchozí stanice pro druhou etapu trasy metra D. Pražskému dopravnímu podniku se už podařilo vykoupit první pozemek. Z osmi stovek parcel, které si pro projekt tak či onak potřebuje zajistit. První úlovek v Kunraticích měří sedm metrů čtverečních. Na průzkumný vrt to bude stačit.