Daniel Novák: Šáša a čaj

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Obchodní řetězce si své dvorní dodavatele umějí předcházet. Billa postavila nový sklad a na slavnostní otvíračku nepozvala nikoho jiného než výrobce pečiva a masa všeho druhu, který zhusta plní regály českých supermarketů. A shodou okolností též ministra financí.

Proč na akci nedorazil ministr zemědělství, do jehož oblasti řetězce a potraviny patří, těžko říct. Jeho mluvčí říká, že měl jiný program. Nebo snad neměl pozvánku? Ať tak, či tak, řídit kombajn a traktor umí.

A panu prezidentovi přinesl Babiš na začátku svého ministrování samé vybrané farmářské lahůdky. Jenže kdeže s tím na řetězce a vicepremiérovo impérium. Farmičku ministra zemědělství by kuřata šéfa financí sezobla jako malinu.

Čaj, nečaj

Potravinářští inspektoři zjistili, že dvě šarže jistého instantního čaje obsahují čaje asi tolik jako homeopatická kulička účinné látky. Konkrétně 0,02 procenta. Podle obalu to mělo být 0,25 procenta. I kdyby však při kontrole všechno sedělo, nebylo by to v případě takového produktu stejně jedno?

Ačkoli i takový nečaj je možná lepší než čaj, který si v roce 2006 dal v jednom londýnském hotelu Alexander Litviněnko.
V jeho případě ovšem nebyl problém v tom, co čaj neobsahoval, ale co obsahoval. Britové si na dosud nevyjasněné okolnosti jeho smrti chtějí znovu posvítit. Jeho čaj totiž zazářil ažaž.

Když už jsme u radiace. Tvůrci Simpsonů prozradili, že nechají jednu z postav zemřít. Kdo by čekal, že se pan Burns usmaží v reaktoru, bude zklamán. Všechno ukazuje na Šášu Krustyho. Buhehehe…