Dušan Kütner: A teď hrrrrr na pejskaře

Pes na vodítku

Pes na vodítku Zdroj: Pedro Simoes via Flickr (CC BY 2.0)

V době rostoucí vlny nenávisti ze stran jediných pravých Čechů, Moravanů a Slezanů a jejich snahy nadávat všem, kteří se něčím liší, přispěchal se svou troškou do mlýna i pražský magistrát. V létě v době dovolených vypustil k připomínkovému řízení, kterého se může na stránkách magistrátu zúčastnit i veřejnost, vyhlášku upravující pohyb psů. To je ovšem velmi eufemistický název.

Podle dostupných a neúplných informací jde zřejmě o co největší zákaz volného pohybu psů a snahu je připoutat co nejvíce na vodítka. Aby byla snaha magistrátu o regulaci ještě neprůhlednější, součástí připomínkového řízení není žádná mapa ani seznam míst, kde může pes chodit na volno, kde jen s vodítkem a kde vůbec ne – s tím, že tak mají určit městské části.

Mezi pejskaři, kteří přitom za své čtyřnohé společníky platí správní poplatky, takže nějaká práva by asi mít měli, návrh vyvolal pozdvižení. Naopak zastánci tvrdých slov a takzvaného pořádku jsou nadšeni, o čemž svědčí i to, s jakou chutí začali diskuze pod články o vyhlášce zamořovat moudry typu „jestli mi vleze do cesty, tak tomu xy (nadávku si doplňte sami) toho psa přejedu vejpůl“.

Pohyb psů v Praze už přitom dávno podléhá regulaci a vstup se psem bez vodítka i s ním je do řady parků už dlouho zakázán. Možná by prostě jen stačila – stejně jako u cyklistů na chodnících, bruslařů se sluchátky na hlavě či lidí neuklízejících na chodnících hromádky po psech – větší snaha o vymáhání již platných pravidel. Jinak je každá vyhláška zbytečnější než patník, ke kterému si chodí psi ulevovat. Ať už s vodítkem, či bez něj.