Dušan Kütner: Chovej vepře, posílíš mír

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Kresba E15 Bretislav Kovarik

Důležité upozornění – tento sloupek obsahuje vulgární slovo. Ano, správně, bude se týkat pana prezidenta Miloše Zemana. Dal totiž vale veřejnoprávnímu Českému rozhlasu a svá moudra začal pronášet na vlnách komerčního rádia Frekvence 1 s nadějí, že tam jsou sprostá slova povolena (ale opravdu nejsou).

Na další díl Prezidentského Pressklubu se tak hodlá mimo jiné připravit studováním slovníku vulgarit, čímž prokazuje, že jsou mu výtky k jeho slovníku dehonestující prezidentský úřad takříkajíc někde. Masarykovi se říkalo Prezident Osvoboditel, jak se bude říkat Miloši Zemanovi? Prezident Dlaždič? No vida, šlo by to i bez sprostého slova.

Jak jsem choval užitečné zvíře

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura s kolegou Kobzou navázali na předlistopadovou humoristickou legendu Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka – přesněji na jejich slavnou povídku Jak jsem choval užitečné zvíře. Rodina v ní chová v paneláku vepře, čímž téměř nenávratně poničí byt, na rozdíl od prospívajícího čuníka.

Chovat doma prase a venčit je u mešit je totiž podle facebookového profilu Okamury jedním ze způsobů, jak protestovat proti rozpínavosti islámu. K dalším takřka jaderným zbraním patří rady typu otevřít si Hospodu U Veselého prasátka (popřípadě U Hodného pejska), vysvléct se u mešity a procházet se kolem nebo nekupovat kebab – tím by člověk financoval radikální islamisty. Novodobé humoristicko-politické duo se tak samo stalo zbraní proti islamistům. Pokud si je někteří nechali přeložit, museli se umlátit smíchy.