Dušan Kütner: Dvě prohry jednou ranou

Vojáky amerického konvoje jedoucího z Vyškova do Prahy přišly při technické zastávce na 137. kilometru dálnice D1 u Stránecké Zhoře pozdravit téměř dvě stovky obdivovatelů a příznivců.

Vojáky amerického konvoje jedoucího z Vyškova do Prahy přišly při technické zastávce na 137. kilometru dálnice D1 u Stránecké Zhoře pozdravit téměř dvě stovky obdivovatelů a příznivců. Zdroj: CTK

Exsenátor a exčlen ČSSD a dalších stran Jiří Vyvadil se pasoval do role velitele odporu proti USA, NATO a jejich okupaci, neboť je přece válka, i když se vám to při pohledu na jaro poklidně pučící za okny nezdá. Tím udělal jednu z nejzáslužnějších věcí v životě.

Argumentace exsenátora, komunistů a dalších přátel Ruska proti průjezdu konvoje na úrovni vysvětlování existence Vesmírných lidí v čele s Aštarem Šeranem či žijícího Elvise Presleyho měla totiž opačný efekt. Namísto probuzení proruských nálad a antiamerického odporu s cílem vystoupit z NATO se vzedmula vlna sympatií.

Pro část davů u silnic je pohled na konvoj satisfakcí za absenci amerických vojáků v Praze před sedmdesáti lety. Pro jiné alespoň potvrzením, že místo Česka je skutečně v euroatlantickém prostoru, což byl ostatně i jeden z původních cílů sametové revoluce.

Po prohrané válce se každý správný poražený vůdce zastřelí, ale tak náročná česká veřejnost naštěstí není. Uvidíme, jaké důsledky a zda vůbec Vyvadil ze svého velitelování vyvodí.

Adeptem na vyvození důsledků – alespoň podle opoziční TOP 09 – se stává i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Při výběru advokátní kanceláře pro citlivý spor o nájem ve Škodově paláci si totiž nechala tajně radit od protistrany. Kdo jiný než exšéfka protikorupční Transparency International by přitom měla dobře vědět, že pokud ve sporu jedna strana doporučuje té druhé právní zastoupení, tak ne proto, aby sama prohrála. Je evidentní, komu to prospěje. A město Praha to určitě nebude.