Dušan Kütner: Expert Bárta - Zisk? Netřeba

U Obvodního soudu pro Prahu 5 začalo 5. března hlavní líčení v případu předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty, kterého žalobci viní z podplácení. Vlevo je místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, Bártova manželka.

U Obvodního soudu pro Prahu 5 začalo 5. března hlavní líčení v případu předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty, kterého žalobci viní z podplácení. Vlevo je místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, Bártova manželka. Zdroj: CTK, Roman Vondrous

Česko je zemí s pátými nejlevnějšími potravinami v EU. Alespoň tedy podle údajů Eurostatu. Předseda Věcí veřejných Vít Bárta se chce přesto zasadit o to, aby byly potraviny ještě levnější. To se musí jistě líbit i obchodním řetězcům, s nimiž je Bárta zatím zadobře. Obchody totiž zahltily zákazníky hodlající v době krize šetřit takovou mírou slev a akcí, že se dnes podílejí na tržbách polovinou.

To má pak negativní vliv na jejich tržby a zisky. U jakého podílu skončí jejich přátelství s Bártou? Tipuji podíl tak 60 procent, což možná nebude trvat tak dlouho. Kdyby alespoň Bárta argumentoval smysluplně.

Ale útočit na Babiše a jeho Agrofert tím, že v Německu je půllitr Prazdroje levnější než v Česku — to má stejnou logiku asi jako nadávat fotbalistům, že se kvůli nim nedá dívat na hokej. Babiš totiž má ledasco, ale pivovar zatím ne. Ale třeba se chystá Prazdroj koupit a ví to zatím jen on a Bárta.

Na pozoru by se ale měli mít i zástupci minipivovarů. Bárta chce podporovat malé české pivovary. Pokud měl na mysli minipivovary, které zažívají boom, tak je nutné upozornit, že jejich speciální produkce je dražší než klasické desítky a dvanáctky a často i než půllitr Plzně. Už vidíme to nadšení rodinných pivovarů bojujících každý měsíc o místo na slunci, jak je nějaký politik žádá, aby byly levnější (a okradly se o zisk).

Jak tato kombinace podpory levnějších potravin a producentů dražších pivních speciálů může dopadnout? Potřásáním rukou určitě ne.