Dušan Kütner: Obyčejný barák UNESCO

Opravená vila Tugendhat - pohled ze zahrady

Opravená vila Tugendhat - pohled ze zahrady Zdroj: E15 Anna Vackova

Televize Nova dál šetří. Letos se ve prospěch veřejnoprávní České televize vzdala práv na vysílání hokejového turnaje na zimní olympiádě v Soči na volně přístupných stanicích. Vysílala pak jen na placených Nova Sport a Voyo.

Teď po osmi letech ztratila také práva na vysílání závodů formule 1, která získala skupiny AMC Networks International (dříve Chello Central Europe) pro placené kanály Sport 1 a Sport 2. A takové slávy to před lety bylo! Dokonce takové, že Nova i další pouštěli zprávy o téměř jisté výstavbě okruhu pro F1 přímo v Praze.

Přenosy formule 1 se holt nedají dělat na jednu kameru ve statických beztvarých kulisách, na rozdíl od letitého hitu komerčních stanic jménem původní seriálová tvorba. Nova sice letos v naději na další vítězství Kvitové o tři roky prodloužila práva na tenisový Wimbledon, ale opět jen na placené stanici Nova Sport.

Brno lehlo smíchy

Podle ohlasů na sociálních sítích v pondělí lehla nemalá část Brna smíchem. Vrchní městský urbanista a zastupitel za ČSSD Ladislav Macek se týdeníku Respekt svěřil, že Tugendhatovu vilu – zapsanou nyní na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – považoval za prachobyčejný barák, o kterém netušil, proč by se na něj měl někdo chodit dívat. Nakonec ale přistoupil na to, že si jej Brno ponechá a opraví.

„A je teda fakt, že se tam teď stojí fronty,“ pravil uznale. Uvidíme, zda se stejně uznale k jeho mateřské straně, pro niž je polehčující okolností fakt, že už za ni Macek na magistrát nekandiduje, zachovají brněnští voliči.

Dům Tugendhatových a jeho majitelé

Energetici ve vile Tugendhat