Dušan Kütner: Vzkaz sousedům

Protestující v Saná vytloukali kamením okna bezpečnostních objektů kolem ambasády, zapalovali auta a pneumatiky. Poté za skandování náboženských hesel vtrhli hlavní branou na její pozemky. Na místo útoku později dorazily policejní posily a až s pomocí slzného plynu dav před ambasádou definitivně rozehnaly. (Foto ČTK)

Protestující v Saná vytloukali kamením okna bezpečnostních objektů kolem ambasády, zapalovali auta a pneumatiky. Poté za skandování náboženských hesel vtrhli hlavní branou na její pozemky. Na místo útoku později dorazily policejní posily a až s pomocí slzného plynu dav před ambasádou definitivně rozehnaly. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Muslimové v řadě arabských zemí několik dní protestují před americkými ambasádami proti bezpochyby pitomému a hloupému agitačnímu protiislámskému filmu. Snímek, který ve skutečnosti vidělo jen velmi málo lidí, ať křesťanů, muslimů nebo vyznavačů jiné víry, údajně uráží proroka Mohameda a islám ukazuje jako agresivní a nenávistné náboženství.

Demonstrující muslimové však zvolili poněkud zvláštní formu protestů, při nichž nechybí střelba, rozbíjení automobilů, pálení pneumatik a cedule s „mírumilovnými“ nápisy typu „Setněte hlavy těm, kdo urážejí Proroka“.

Tím bezpochyby poskytují inspiraci dalším podobným obskurním filmařům pro další případný snímek o tom, jak je islám agresivní a nenávistný, po jehož uvedení lze očekávat novou vlnu protestů. Začarovaný kruh, že?

Ve skladech tuzemských obchodů se podle ministerstva zdravotnictví nachází nějakých dvacet milionů nezkontrolovaných lahví lihovin s obsahem alkoholu přesahujícím dvacet procent. Stát nyní zvažuje, co s nimi – zda je má dát vylít nebo uvést do oběhu. Poněkud farizejsky přitom nenápadně připomíná, že zákaz se týká pouze prodeje v České republice, nikoli exportu.

Milý vzkaz našim sousedům, že pokud se alespoň v jedné ze dvaceti milionů lahví jedovatý metanol nachází, ať si jej laskavě vypije někdo jiný než obyvatel Česka. Další plus k pověsti této země, jež v posledních měsících boduje v jednom kuse za druhým.