Glosa Arsena Lazareviče: Ta horší část Ameriky

Protesty proti zvolení Trumpa

Protesty proti zvolení Trumpa Zdroj: reuters

Protesty proti zvolení Trumpa
Protesty proti zvolení Trumpa
Donald Trump
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
14
Fotogalerie

Skupiny zklamaných demokratických voličů a anarchistů vyrazily do ulic amerických měst. Došlo k nepokojům, na nichž demonstranti baseballovými pálkami tloukli do aut, zapalovali odpadkové koše či útočili na obchody jako symboly „zvráceného kapitalismu“.

 V televizním přenosu se objevily i výhrůžky smrtí voličům Donalda Trumpa. Tyto nepokoje, zvláště silné například v Portlandu, ukázaly, že existuje docela velká skupina Američanů, kteří jsou schopni sahat k násilí, pokud svobodné volby nedopadnou podle jejich představ.

Narážky amerických komentátorů, že za Donaldem Trumpem stojí ta horší část Američanů, dostávají s těmito protesty velké trhliny. Rovněž některé feministické komentátorky se pozastavovaly nad tím, že polovina žen volila Donalda Trumpa. Prý tím zradily své souputnice i Ameriku.

Možná by se nositelky těchto postojů i mužové s baseballovými pálkami měli podívat do zrcadla. Nejspíš tam najdou odpověď na to, proč je tolik Američanů tak znechucených, že raději dali hlas Donaldu Trumpovi.