Glosa Jana Vávry: Kdy bude mít bitcoin vyhráno

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Tahle „tulipánová cibulka“ nezahynula. Mezi dlouholetými investory v čele s Warrenem Buffettem získal bitcoin pověst nafouknuté bubliny bez jakékoli hodnoty, to se ale začíná měnit. Nehledě na nedělní pokles kurzu digitální měny o více než deset procent.

Miliardář Paul Tudor Jones, jeden z nejvlivnějších obchodníků na Wall Street, radí přibrat do portfolia i digitální měnu.

Důvod? Bitcoinů nikdy nepůjde do oběhu více než 21 milionů. To v době tištění peněz a jejich shazování helikoptérou může představovat pěkný kontrariánský sen. 

Ten ještě umocňuje takzvané půlení (halving), nastat má v noci z pondělí na úterý. Probíhá jednou za čtyři roky a jde o událost, která podle předem daného algoritmu snižuje na polovinu počet denně vygenerovaných bitcoinů. Na ceně kryptoměny je takový kontext znát, během dvou měsíců se zdvojnásobila.

Přes nedůvěru vůči zavedenému finančnímu systému ale držitelé bitcoinu jeho hodnotu pořád ještě přepočítávají na dolary. Teprve až se tohle někdy změní, bude mít virtuální měna vyhráno.