Krypto-graf týdne: Bitcoinové fondy mají velké oči, upravují cenové odhady digitální měny

Ilustrační foto bitcoinové peněženky

Ilustrační foto bitcoinové peněženky Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Hodnota bitcoinu poslední týdny výrazně rostla, po půlení (halvingu) by se mohla pohybovat v úplně jiných řádech. Se svými prognózami tento týden přišly dva přední investiční fondy, které se specializují na virtuální měny.

Šéf společnosti Pantera Capital Dan Morehead tvrdí, že hodnota jedné virtuální mince by mohla v srpnu příštího roku dosáhnout 115 tisíc dolarů.

A spoluzakladatel fondu Morgan Creek Digial Jason Williams se tento týden přiklonil k vizi, podle které bitcoinová cenovka vystoupá do roku 2024 až na 288 tisíc dolarů. Pro srovnání: dosavadní cenové maximum kryptoměny leží na dvaceti tisících dolarech.

Oba manažeři argumentují podobným způsobem. Tvrdí, že po plánovaném snížení množství bitcoinů, které jde denně do oběhu, bude kryptoměna podobně vzácná jako zlato.

Vycházejí zároveň z toho, jak se bitcoin choval po předchozích dvou půleních: následoval prudký cenový růst, který z virtuální měny mimochodem udělal nejlepší investici uplynulé dekády.

Skeptičtěji ladění odborníci na digitální měny ale upozorňují na problematičnost podobných dlouhodobých předpovědí.

Tím spíše v době mimořádné ekonomické nejistoty, když má bitcoin mezi dlouholetými investory stále pověst rizikového aktiva. Základní investiční poučka navíc praví, že minulé výnosy nelze brát jako záruku těch budoucích.

Problém modelů, ze kterých Willams vychází, je do značné míry v tom, že se zaměřují primárně na nabídkovou stránku věci.

Vzácnost bitcoinu tedy v nejbližší době prudce vzroste, to samo o sobě ale není zárukou, že poptávka po kryptoměně zůstane na stejné, ne-li vyšší úrovni v porovnání se současností.

Aktuální kurz bitcoinu:

I když například „finanční guru“ Robert Kiyosaki má v tomhle ohledu jasno. „Kupujte bitcoin, dolar umírá,“ oznámil autor knihy Chudý táta, bohatý táta v jednom svém nedávném tweetu.

Ještě před necelými dvěma měsíci to přitom vypadalo spíš na umírání bitcoinu, když během dvou dnů odepsal polovinu své hodnoty. Právě vysoké výkyvy jeho kurzu by měli brát v potaz všichni ti, kdo se chtějí radami Kiyosakiho a spol. řídit.

Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15 a odebírejte upozornění na všechny nové články >>> Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15