Glosa Jaroslava Bukovského: Rothschild by se divil. Drahé akcie, i když v ulicích teče krev

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Wall Street
3
Fotogalerie

Legendární obr zábavního světa Warner Music Group vrátil na stůl svůj někdejší záměr vstoupit na burzu. Stalo se tak pouhých jedenáct týdnů od okamžiku, kdy své IPO počátkem března kvůli koronaviru odvolal. Vydavatel Warner Music není zdaleka sám, s obdobným krokem přišla jen během posledních dvou týdnů hned šestka jmen z amerického velkého byznysu.

Zámořští byznysmeni se znovu hrnou pro kapitál, přestože hrůzy pandemie, měřeno počtem aktivně nemocných, dosahují na americké půdě svého vrcholu. 

Emitenty samotné totiž zřejmě překvapilo, s jakým apetitem a lehkomyslností se burziáni vracejí zpátky na parket. Strachu je podle stejnojmenného indexu na trhu méně, než když byl koronavirus v únoru v Evropě primárně zdrojem lidového žertování.

Rotačky peněz centrálních bank a dluhové přísliby vlád udělaly s psychikou svoje a takřka jako sci-fi působí fakt, že americké akcie jsou momentálně jen deset procent pod svým absolutním historickým maximem. Legendární bankéř Rothschild by se možná divil, jak draze se dá nakupovat v okamžiku, kdy přeneseně řečeno v ulicích stále ještě teče krev. 

Pro firmy vstupující na burzu to pochopitelně znamená unikátní příležitost prodat své hypotetické až pofidérní budoucí zisky investorům ze svého pohledu za velmi dobrou cenu. Zda je láce upisovaných akcií adekvátní, nebo naopak až bakalovsky tragická, ovšem ukáže až budoucnost, dnes zcela mlhavá.