Glosa Petra Peška: Nečasův nekonečný příběh

Expremiér Petr Nečas bude mít možná na krku obžalobu

Expremiér Petr Nečas bude mít možná na krku obžalobu Zdroj: Nguyen Phuong Thao / Reflex

Expremiér Petr Nečas bude mít možná na krku obžalobu
Expremiér Petr Nečas bude mít možná na krku obžalobu
Expremiér Petr Nečas bude mít možná na krku obžalobu
4
Fotogalerie

Policie žádá obžalobu bývalého premiéra Petra Nečase. Úterní zpráva s tímto titulkem by mohla vyjít v posledních téměř sedmi letech téměř kdykoliv.

A častokrát už i vyšla. Stejně jako informace, že expremiér byl u výslechu, či před soudem. Že jej soud odsoudil, anebo naopak osvobodil.

Nynější hrozba obžaloby se týká údajné křivé výpovědi. Bývalý premiér podle policistů kryl svoji nynější ženu Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Nevíme, jak to přesně bylo. A je samozřejmě na nezávislém soudu, aby rozhodl.

Něco ale víme. Že tu je už od počátku zjevná snaha ho i další z okruhu původně stíhaných alespoň na něčem dostat. Protože je třeba ospravedlnit ten velkolepý – a s odstupem času skandální – policejní zásah na Úřadu vlády i u podezřelých doma z roku 2013. Akci, která se konala pod taktovkou olomouckého státního zastupitelství, vedla k pádu vlády a nástupu současné garnitury k moci.

Víme také, jaký je letos rok a kolik času od těchto událostí už uplynulo. Nečas a spol. jsou dodnes vláčeni po policii a soudech. A není to ojedinělý případ, taková exministryně obrany Vlasta Parkanová by mohla vyprávět.

Pokud policejní aparát, žalobci a justice nejsou schopny v přiměřené době dojít ke konečnému závěru o vině či nevině, anebo pokud se neobjeví nějaké nové závažné skutečnosti, měly by snad dotyčné raději už nechat na pokoji. A nekomplikovat jim dál život.