Jakub Horák: Jaké varovné signály vysílal hlavní akcionář Xixoio Watzke

Richard Watzke, hlavní akcionář firmy Xixoio

Richard Watzke, hlavní akcionář firmy Xixoio Zdroj: xixoio

V našem Eccentric Clubu pořádáme každý týden různé přednášky na aktuální témata a v poslední době se týkají samozřejmě i kryptoměn, neboť každého zajímají aktiva, která přes noc mohou vyrůst až o tisíce procent. A pochopitelně některé z nových měn nebo coinů mohou stejně tak o tisíce procent spadnout, což je na nich už méně zajímavé, nicméně velmi varovné, takže je opět o důvod víc vyslechnout si na to názor některého z expertů.

Během poslední přednášky přišla řeč i na prodejce digitálních tokenů Xixoio, jehož reklama v posledních týdnech zaplavila Prahu. Mimochodem tu reklamu vytvořil stejný tým, který léta stál za kampaněmi hnutí ANO. I zde se objevují některé varovné signály, které se týkají hlavního akcionáře firmy Richarda Watzkeho.

Text jednoho z přispěvatelů do naší klubové diskuze, který se se zástupcem Xixoio setkal, si dovoluji uvést v celém znění.

„Potkali jsme se loni v létě… U něj v kanceláři v Libni, vypadal jako hipík, byl bosej, na hlavě čelenku… Povídal mi, že před chvílí u něj seděl Jarda Dušek, kterej ten jeho projekt zaštítí svým jménem, a že málokdo v České republice rozumí tomu, o jak velkou věc jde, že to ale je naprosto ,groundbreaking‘, tedy přelomové. Když jsem se ho začal vyptávat na technický detaily jeho algoritmu, který počítá správnou fundamentální hodnotu těch tokenů, tak to celý nejdřív přirovnal k vyladěnýmu dvanáctiválci od Bentley, což prý je jeho oblíbená značka aut…

A když jsem přesto trval na detailech, protože pár podobných modelů jsem už v životě viděl, tak mi šmahem odvětil, že jsem stará škola a zřejmě tomu stejně nebudu schopen porozumět…

Pak vytáhl svoji knížku, podepsal mi ji a tím byla moje audience u tohohle čaroděje skončena. Nejsem schopen posoudit, jestli tomu svýmu obchodnímu modelu i věří (tak jako tomu kdysi věřil Charles Ponzi), anebo je to levý od začátku, ale nedal bych mu samozřejmě ani korunu.“

Autorem příspěvku byl vážený investiční bankéř, jehož úsudek se již mnohokrát projevil jako správný a já nechám na zvážení vám, co si o tom myslíte. Svět digitálních aktiv je lákavý. Až 71 procent uživatelů webu Currency.com věří, že se v budoucnu stanou milionáři právě díky kryptoměnám.

Investice do bitcoinu se staly již nedílnou součástí investičního portfolia. Není tedy nic zvláštního, pokud kolem celého tohoto investičního segmentu roste „tulipánová horečka“. I z toho důvodu je dobré si připomenout, že ne každý coin musí dopadnout jako bitcoin. Pevně doufám, že se celé problematice budou více věnovat ekonomičtí novináři, stejně jako se jí budeme věnovat i my v dalších ekonomických přednáškách v našem klubu.