Jan Šindelář: Jájsemismus

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Poslední dobou to v Evropě vypadá, že nikdo není tím, čím se zdá na první pohled být. Průkopníkem trendu, který lze nazvat jájsemismem, byl jistý rodák z Massachusetts, když se v šedesátých letech označil za Berlíňana.

Dnes je značná část Evropanů Charlie, podobně jako kdysi ve staré české komedii byli všichni Gogo. Naposledy se český prezident Miloš Zeman prohlásil za Žida. Bylo by ale laciné dělat si z jájsemismu šprťouchlata. Jde o veskrze nevinnou symboliku, která neškodí, ba často pomáhá.

A prezident si za své vytrvalé upozorňování na nebezpečí antisemitismu zaslouží pochvalu. Pohříchu ale jájsemismus kvete pouze tam, kde jájsemistům hrozí v odvetě maximálně veřejná diskuze. Jeden Charlie v Rijádu by určitě vydal za milion Charliů v Paříži. Stejně tak je historickou škodou, že se Miloš Zeman nenarodil o něco dříve, aby mohl svou větu vyřknout za protektorátu před úřadovnou gestapa. Jistě by tak učinil.

To pražská primátorka Adriana Krnáčová raději dává nálepky jiným než sama sobě. V nekonečném seriálu zvaném tunel Blanka si nebere servítky, stavbu podle ní vymyslel „asi nějaký debil“. A to má paní primátorka asi pravdu.

Jako potrefené husy se sice ozvali projektanti, ale zakopaný „debil“ je někde jinde. V samém nápadu na podrytí Prahy. Nejdražší skateboardová dráha světa nemá valného dopravního smyslu ani s vlhkými ani se suchými kabely. A smyslu mít nebude, dokud se nepostaví návazný úsek z Pelc-Tyrolky. A s tím se tak nějak nepočítá.