Jan Stuchlík: Cena za odpad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Na české poměry je to celkem revoluční myšlenka. V novele zákona o odpadech chce ministerstvo životního prostředí dát obcím možnost vybírat poplatky za odpad podle toho, kolik odpadků lidé do černých popelnic skutečně vyhodí. Platilo by se podle hmotnosti vyhozených odpadků nebo podle objemu popelnice. Cílem je motivovat lidi k většímu třídění a také k samovolnému omezování odpadů.

O tomto principu mluví nadšeně ekologové. Zástupci odpadářů naopak přispěchali s důvody, proč to nemůže fungovat. Samozřejmě kvůli české vyčuranosti. Lidé prý odpad raději spálí v kamnech nebo vyvezou do lesa, než aby se trochu namáhali s tříděním.

Navržený systém ale není český výmysl. Začali s ním už dávno ve Spojených státech. Funguje v Itálii, Nizozemsku, Japonsku, Koreji, Kanadě, Finsku, Litvě, Dánsku, Francii i v několika českých obcích. Francouzské ministerstvo životního prostředí právě analyzovalo účinnost systému.

Vyšlo mu, že pět milionů lidí, kteří platí podle množství odpadu, snížilo jeho roční produkci o 63 kilogramů na hlavu. Zvýšila se recyklace. Změna byla přitom patrná už dva roky před zavedením systému.

Černé skládky nebo pálení odpadu se objevily výjimečně, i když systém funguje hlavně na venkově. Podle množství odpadu by do roku 2025 mělo platit 25 milionů Francouzů. A že by se Češi opravdu tolik lišili od obyvatel civilizovaného Západu?

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: