Jan Stuchlík: Zločinci k oškubání

Majitelé aut jsou potenciální zločinci, protože auta zabíjejí na silnicích lidi. Proto je nutné urychleně provoz aut omezit a zabránit škodám, které rozvoj automobilismu naprosto nečekaně přinesl. Ministerstvo dopravy spolu s ministerstvem financí už připravují novou daň z provozu motorových vozidel. Její sazba bude činit 26 procent ze součinu počtu najetých kilometrů za rok a koeficientu dvacet korun za kilometr.

Všichni majitelé vozidel budou muset povinně projít přezkoušením a psychologickým testováním. Zkoušky a testy budou řidiči skládat u soukromých firem. Nicméně vyhláškou stát stanoví, že minimální cena těchto zkoušek bude 25 tisíc korun. Proti těmto návrhům se postavilo nové sdružení českých řidičů, kteří zastupují majitele pěti milionů aut registrovaných v Česku. Argumentují, že výpočet daně není ničím podložený a ceny za zkoušky jsou nesmyslně vysoké a překračují obvyklou výši na trhu zhruba třikrát. Ministerstva se jejich připomínkami vůbec nezabývala.

Celý tento příběh je tak absurdní, že by nikdo ani ve snu nepomyslel, že by se v praxi mohl stát.
A přece když se za auta dosadí solární elektrárny, je rázem příběh veskrze reálný. Ze solárníků se udělali zločinci, jež je legitimní oškubat. Když se brání, nikdo je neposlouchá. Podpora solárníků byla v minulosti přemrštěná a platí ji teď všichni. Těmi, kdo tuto škodu způsobil, ale není těch 22 tisíc lidí a firem, které se rozhodly využít investiční příležitosti. Jsou to ti, kteří štědrou podporu schválili a jejich eskalaci, ať už z jakéhokoli důvodu, nezabránili. Ti by si zasloužili oškubat.

Proč se nevyplatí šetřit na povinném ručení?

Velikonoce jsou tu, pozor na opilé řidiče, ale i cyklisty a chodce