Jana Havligerová: ANO si musí vybrat: hnutí, nebo strana

ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš Zdroj: CTK

Hnutí ANO brojí do voleb. Ne, jeho šéf ještě netroubí na polnici, která by měla sešikovat příznivce kvůli předčasnému parlamentnímu plebiscitu, jen se důkladně připravuje na krajské volby, které už jsou málem za rohem. I když, pokud bychom měli připustit možnost předčasných parlamentních voleb, nebylo by příhodnější než vyvolat je napřesrok, aby se mohly uskutečnit ve stejném termínu jako volby krajské.

Ale dost předčasných úvah. Aktuální jsou volby krajské a na jejich přípravu začínají soustřeďovat pozornost nejen babišovci. Ti jsou ale více na ráně – ANO má o víkendu první sjezd od chvíle, kdy hnutí vstoupilo do vlády a posléze se etablovalo i na komunální úrovni. Má-li posílit své postavení i ambici stát se hegemonem české politické scény, musí ovládnout i kraje. K tomu pouhý slogan Prostě to zařídíme už stačit nebude.

První krok už Babiš ohlásil, vybuduje vlastní vládu. O účelnosti takového postupu není potřeba dlouho pochybovat. Stínoví ministři, kteří mají mít na starosti rezorty momentálně ovládané socialisty a lidovci, se budou muset činit. Pro jejich úsilí v reálu se nejspíš předobrazem stane kritika, které už byl podroben sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Pro takový postup budou mít členové hnutí a hlavně jeho poslanci bezpochyby velké pochopení. Z ANO, které už muselo vyměnit tři současné ministry, se již delší čas ozývá, že i socialisté a lidovci „mají slabší kusy“, jen se o nich tak nemluví, natož aby se vyměňovaly. Další věcí je, že ANO potřebuje najít a vychovat osoby, které se budou důkladně věnovat odborným agendám. Že jich nemá nazbyt, se ukázalo právě při nutnosti rychle měnit ministry.

Není to jediný neduh, kterým ANO stále trpí. Tím kardinálním je váhavost kdy, a zda vůbec proměnit „nepolitické“ protestní hnutí v běžnou stranickou strukturu. Sjezd babišovců bude mimo jiné i o tom, jestli rozhodnutí o obratu padne. Ti, kdo jsou o jeho nezbytnosti přesvědčeni, nejčastěji mluví o středopravicově orientované straně. Andrej Babiš však na razantní manévr zatím nekývl. Hnutí podle něj středopravicové je, tak co by kdo ještě chtěl. Pochopitelně.

Přeměna amorfního hnutí v jasně definovanou stranickou strukturu je riskantní. Znamenala by i nutnost představit zformulovaný program. A ten už by, především Babišovi osobně, značně zúžil manévrovací prostor pro prohlášení o konkrétních krocích Sobotkova kabinetu. Místopředseda vlády už by nemohl měnit barvu jako chameleon. Hlasy volající po tom, aby se hnutí konečně srozumitelně vyhranilo, sílí. Definitivní slovo ovšem bude mít Babiš. Na tom delegáti sjezdu nic nezmění.