Jana Havligerová: Babišovy párky

Babišovy párky, ilustrační foto

Babišovy párky, ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil Česko ze systematického porušování práv uprchlíků a dal najevo znepokojení nad xenofobními veřejnými projevy včetně islamofobních výroků prezidenta Miloše Zemana. To nemohl Hrad nechat jen tak.

Mluvčí Ovčáček podle důvěryhodných zdrojů okamžitě vyslal do terénu komando zvědů. Analýza sesbíraných informací vedla ke dvěma závěrům: stupňuje se kampaň proti Česku kvůli postoji vůči migrační krizi a dlouhé prsty pražské kavárny sahají až do New Yorku.

Sněmovnímu ústavně právnímu výboru došla trpělivost se šéfem rezortu spravedlnosti Robertem Pelikánem. Poslanec Marek Benda (ODS) kvůli absencím páně ministra jak na jednání výboru, tak plenárních schůzích sněmovny interpeloval premiéra. Proslýchá se totiž, že Pelikán medituje v Indii. Na ministrovu obranu: smířit se s následky toho, že neprosadím zákon o státním zastupitelství podle předem připravených nót, zklidnění mysli jistě vyžaduje.

Světová zdravotnická organizace se chystá zařadit průmyslově zpracované maso na seznam rakovinotvorných látek. Na balíčcích slaniny nebo párků by se tak mohly objevit podobné varovné nápisy, jaké jsou nyní na cigaretách. V Česku by pro začátek stačilo, kdyby na obalech párků značky Vodňanské kuře byl nápis „Nejsou vyrobeny z masa“.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Rusko je připraveno podpořit vzdušnými údery i syrskou opozici. O souběžné podpoře režimní armády Bašára Asada přitom sice nepadlo ani slovo, ale ta se rozumí jaksi sama sebou. Moskva je zkrátka rozhodnutá přinést Syřanům mír, i kdyby nezůstal kámen na kameni.