Jana Havligerová: Být politikem není hračka

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Zatím nejzávažnější argument proti přijímání migrantů padl minulý týden. Prezident Miloš Zeman je proti – mohli by se mezi nimi vyskytovat i „džihádisté, kteří nám vyhodí do povětří Pražský hrad“. Za jistých podmínek by se s replikou sídla českých králů patrně smířilo dost lidí. Odhadem by to mohlo být tak 2 241 171 občanů.

Šéf státní kasy a hnutí ANO Andrej Babiš přiznává, že na předvolebním mítinku, kde sliboval, že lze na daních vybrat mnohem více, než dokázaly předchozí vlády, řekněme až o 200 miliard korun, byl poněkud mimo: „Na tom mítinku jsem asi plácal, střílel od boku, neměl jsem na to přesné propočty.“ To je tedy opravdu překvapení. To jsme fakt ani netušili.

Ministr Chládek už má zase starosti. Trápí ho „masifikace maturitních oborů“, neboť se odráží na snižování výsledků maturit, a hned potom fakt, že studenti čím dál víc dávají přednost výuce angličtiny před němčinou, a tudíž rok od roku klesá počet těch, kteří z německého jazyka chtějí maturovat. Ale neděste se, nic není ztraceno. On už pan ministr jistě něco vymyslí, nápady jen srší. Škoda že pro samé vymýšlení inovací nemá čas naslouchat těm, kteří školství opravdu rozumějí.

Projekt vodního kanálu Dunaj–Odra–Labe včetně propojení řek Váhu a Moravy je realizovatelný, shodli se nejvyšší vládní představitelé Česka a Slovenska na společném jednání ve Valticích. Hodonínští zastupitelé nás zase ujišťují, že v jejich městě je realizovatelný projekt přístavu, který by konkuroval tomu v Rotterdamu. Čert ví proč politici tak troškaří. Co takhle přestěhovat blíž k republice nějaké to moře?