Jana Havligerová: Česko, země mnoha možností

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Sobotka se bude úředníkům Prahy 1 zpovídat, co ho vedlo k tomu, že šéfa hnutí ANO Babiše navrhl na post ministra, aniž by si od něj vyžádal lustrační osvědčení.

Musí se zpovídat. První městská část podle starosty Oldřicha Lomeckého obdržela oficiální žádost o zahájení přestupkového řízení od občana Petra Kopeckého. Ten radnici předal stejný podnět i v případě prezidenta Miloše Zemana, s hlavou státu však podle zákona přestupkové řízení vedeno být nemůže.

Sobotka se cítí nevinen, nehodlá se krýt poslaneckou imunitou a řízení na úřadě se zúčastní. Hrozí mu pokuta až padesát tisíc korun. Jak vidno, všeobjímající referendum, které prosazuje Tomio Okamura, tahle země opravdu nepotřebuje.
Bohatě si vystačíme se správním řízením a trestními oznámeními všeho druhu.

Brněnští politici strnuli údivem – americká firma Amazon jim dala košem. A to, jak tvrdí náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD), aniž by zastupitelé měli jakékoli indicie, že tak Američané hodlají učinit. „Jsem zvědavý, jaké pohnutky k tomu Amazon vedly, otázka je, jestli se je někdy dozvíme,“ říká Pospíšil.

Tak si to zrekapitulujme: brněnské zastupitelstvo příchod investora třikrát odmítlo, nicméně přislíbilo, že znovu začne debatovat 15. dubna, a to o aktualizaci územního plánu tak, aby bylo možné na daném místě logistickou halu postavit. Napočtvrté by to určitě klaplo. Američané ale nečekali a investici za zhruba 2,7 miliardy korun, která měla přinést přes 1500 pracovních míst, odpískali. To si vážně dovolili dost.