Jana Havligerová: Když straníkům dochází dech

Andrej Babiš, ANO 2011

Andrej Babiš, ANO 2011 Zdroj: CTK

O politickém hnutí ANO 2011 nebylo už dlouho nic slyšet. Ale vězte, že stále existuje, a v jeho čele stále stojí Andrej Babiš, majitel zemědělskochemického impéria Agrofert, který ho založil. V příštím, supervolebním roce hodlá hnutí zaútočit na parlamentní křesla.

Zaplatí krajské koordinátory, kteří mu pomohou s oslovením voličů, do výběrového řízení už se přihlásilo 350 lidí. Tak přinejmenším peníze na volební kampaň by ANO 2011 scházet neměly. Když Babiš dá… Každopádně babišovci jsou na tom rozhodně líp než vládní strana LIDEM. Ta od svého založení, tedy loňského května, nasbírala v celé republice 150 členů. Větším počtem straníků se tak může chlubit nejen ANO 2011, ale i strana exšéfa ČSSD Jiřího Paroubka NS-LEV 21.

Abychom ale peakovcům nekřivdili. Existují i strany s menším počtem lidí. Třeba Balbínova poetická strana nebo hnutí Ostravak. Balbínovců je pět, do Ostravaka se zapojilo 11 lidí. Tak se nedivte, že Karolína Peake ještě nehodila flintu do žita.
Senátní mandátový a imunitní výbor natahuje ruce po penězích. Kontrolu financování prezidentských kampaní chce totiž svěřit renomované auditorské firmě, která se vyzná v účetnictví.

Senátoři uznali, že sami na to nestačí. Škoda že to nevěděli už v době, kdy se zákony spojené s přímou volbou prezidenta schvalovaly. Dvakrát škoda, že takhle uznalí nejsou zákonodárci ani při schvalování jiných norem. Kdyby měli na paměti, že nemají patent na rozum, vypadala by řada zákonů jinak. A bez některých bychom se dokonce obešli.