Jana Havligerová: V plynojemu i na Stodolní

ČSSD

ČSSD Zdroj: ctk

Sjezdová diskuze byla přímo prodchnuta ostrou kritikou Nečasovy vlády i dalších politických stran, káravých slov na vlastní adresu bylo pomálu, ale zazněla. „Proč jsme ve dvou krajích na severu republiky dosáhli jen poloviny hlasů než v prezidentské volbě. Je otázka, zda jsme dostatečně reagovali na některé problémy ve vlastních řadách a zda bychom neměli příště reagovat mnohem rázněji,“ prohlásil senátor Jiří Dienstbier.

Příliš konkrétní řeč to nebyla. Poté, co Dienstbier neobhájil post místopředsedy, se dá očekávat, že se o vnitrostranickém dění v ČSSD dozvíme mnohem, mnohem více.

Ani sjezdovému rokování, které jinak běželo jako po drátku, se nevyhnula drobná kolize při hlasování, podobná těm, které dobře známe ze sněmovny.

Stalo se v sobotu po ránu, významnou změnu stanov schválili delegáti až na druhý pokus. Někteří sociální demokraté v sále prostě chyběli. Jak poté vysvětlil dobře naladěný, znovuzvolený místopředseda Lubomír Zaorálek. „Říkal jsem: nechoď na Stodolní, nechoď na Stodolní, nechoď na Stodolní. Bylo to marné, bylo to marné, bylo to marné.“ V legendární ostravské ulici v pátek večer prudce stouply tržby.

Na sjezdu ČSSD se mimo jiné diskutovalo i o tom, zda prezident Miloš Zeman v plynojemu, tedy bývalém, nyní kongresovém centru Gong, v přísně nekuřáckém prostředí, vydrží bez cigarety. Samozřejmě nevydržel. Důrazné varování: na notorické tabakisty nemá recept ani proslulá doktorka Eva Králíková. Proto mějte po ruce popelník nebo alespoň popelníček všude, kam hlava státu zavítá.