Jana Havlingerová: Trapasy nejen hradní

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se nezúčastní vojenské přehlídky na Rudém náměstí. V čase jejího konání bude jednat se slovenským premiérem Robertem Ficem, oznámil mluvčí Pražského hradu Ovčáček. Úřad slovenského premiéra ovšem setkání zatím nepotvrdil. Tak snad není na cestě další diplomatický trapas.

Podobný tomu, kdy hradní mluvčí po Zemanově návštěvě Číny tvrdil, že mezi velké obdivovatele kreslené postavičky Krtka patří syn čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, a následně se zjistilo, že čínský prezident žádné děti nemá. Pro Slováky už je velká rána fakt, že Ovčáček předčasně prozradil Ficovu cestu do Moskvy.

Ministr financí, šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil při interpelacích exministra financí, místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska za lháře, tuneláře, zloděje a symbol korupce. Šéf poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek zase z řečniště dolní komory parlamentu prohlásil: „Z tohoto místa se běžně lže. Já myslím, že na to jsme si všichni zvykli, že je to standard této Poslanecké sněmovny.“ Zda tím myslel i všechna bývalá a budoucí vystoupení svého šéfa, se nepodařilo potvrdit ani vyvrátit.

Rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze může začít. Ano, nemýlíme se. Jedná se o onu budovu, která dominuje horní části Václavského náměstí a je vyklizená od července 2011. Po téměř čtyřech letech je jasno, vítěz tendru – Sdružení M-P-I Národní muzeum (firmy Metrostav, Průmstav a IMOS Brno) – smí začít pracovat.
Kocourkov? Ne, jen zákon o zadávání veřejných zakázek.