Jaroslav Bukovský: Mentální blackouty

Praha - ilustrační foto

Praha - ilustrační foto Zdroj: ctk

Hoří, má panenko, zvolali ve středu pražští radní a cvičně zhasli světla. Zaměstnanci magistrátu tak dostali přesně 20 vteřin (než naběhl naftový agregát) na to, aby do tomboly dobrovolně vrátili ukradené výhry.

Brzy se ukázalo, že blackout byl pouhým alibismem. Proud byl totiž v administrativním mozku Prahy vypnut v 7,42 hodin, tedy v době, kdy už okny do budovy proudil zářivý nový den. O vypleněnou tombolu se tak musí opět postarat soudy. Jako třeba ten městský, který potrestal kvintet bývalých úředníků za jejich roli v kauze Opencard.

Česko má o osm centimetrů nižší sebevědomí. Navíc se celá desetiletí neoprávněně povyšovalo nad Polskem. Překvapivě nejde o otázku kvality potravin, ale o záležitost zásadního významu a národní prestiže. Hřebínek zemi srazil Český zeměměřický a katastrální úřad. Zeměpisný vrchol češství jménem Sněžka totiž leží v Polsku, Prahu s Varšavou tak spojuje daleko silnější pouto, než se doposud myslelo. Nejvyšší bod Česka leží nově poblíž kóty 1594 metrů nad mořem. „Výstup na Sněžku propříště ukončíme na česko-polské hranici, dále na samotný vrchol postupovat nebudeme,“ nechali se slyšet domácí nacionalisté.

Zatímco těžký denní chléb zpravodajců České televize zahrnuje náročné pinožení se za zprávami z domova, ba dokonce i ze světa, ostatní média si často vystačí novinkami ze samotných Kavčích hor. Podle televizních odborů se v napjaté atmosféře „nedá očekávat žádný profesní růst, tvůrčí invence ani spokojenost z vykonané práce“ a mezi zaměstnanci prý roste spotřeba antidepresiv. Zlé jazyky oponují, že kde nic není, ani deprese nebere.