Kevin Tran Nguyen: Vývoj sazeb mění financování firem

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Guvernér ČNB Aleš Michl
2
Fotogalerie

Zdaleka nejvyšším tempem letos rostly úrokové sazby napříč segmenty na úvěrech pro nefinanční podniky. Zatímco hypoteční sazby pro čistě nové úvěry a sazby spotřebitelského financování vzrostly zhruba o 1,6 procentího bodu, respektive o jeden procentní bod, tak firmám se nové půjčky prodražily v průměru o 3,7 procentního bodu. To je dáno samozřejmě svižným tempem utahování měnové politiky, ale také donedávna silnou poptávkou po financování oproti předchozím dvěma letům.

Od začátku roku se podnikům roční úrokové náklady při stejném objemu zvýšily zhruba o 18 procent v porovnání se současnými předpokládanými náklady odvíjejícími se od sazeb, se kterými byly nové úvěry uzavřeny. Nutno zmínit, že velká část objemu nových obchodů je buď na plovoucí bázi, nebo s fixací do jednoho roku. Nicméně vzhledem k předpokládanému vývoji tržních sazeb po zbytek roku by úroková zátěž těchto úvěrů mohla být ještě větší.

Změnu pozorujeme nejen v počtech nových úvěrů, ale také ve struktuře financování. V druhém kvartálu letošního roku došlo k výraznému ochlazení poptávky po střednědobých a dlouhodobých investičních úvěrech, které se firmám výrazně prodražily. Na druhou stranu poptávka po krátkodobých, zejména provozních úvěrech již od minulého roku strmě narostla. Zájem o provozní financování v předchozím roce byl z velké části poháněn snahami firem naplnit sklady po uzavírkách. V současné situaci slouží nejspíše především k absorbování vysokých nákladů na vstupy pro výrobu; z tohoto pohledu patří mezi nejzranitelnější malé podniky.

Z(a)tracená čísla: Stagflace

Video placeholde
• Videohub

Atraktivní rozpětí mezi korunovým a eurovým financováním činící tři až šest procentních bodů dle délky splatnosti zase láká větší podniky k financování v eurech, zejména pak co se týká krátkodobých úvěrů. Cizoměnové závazky přitom tvoří v přepočtu zhruba 38 procent celkového úvěrového portfolia pro firmy.

Poměr nevýkonných úvěrů pro nefinanční podniky spadl od začátku roku o 0,2 procentního bodu, což by napovídalo tomu, že se firmy zatím dokážou poprat s vyšší obsluhou dluhu. ČNB by se tak měla méně strachovat o dopad úrokových sazeb na zdraví podnikových financí a více o tlumení inflace, která podle našich odhadů zamíří během letních prázdnin až k 20 procentům.

Autor je ekonom Komerční banky