Komentář Dušana Šrámka: Válka Zemanů

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Zdroj: Vackova Anna/E15

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Prezident Miloš Zeman
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
5
Fotogalerie

Je vymalováno. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že Andreji Babišovi udělí abolici v případě, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnoví premiérovo zastavené trestní stíhání.

Takže tady už není co řešit. Prezident, jako už tolikrát, otočil na pětníku. Byly časy, kdy razíval zásadu „padni, komu padni“ a s ní spojenou presumpci viny v politice. Stačí vzpomenout, jak bez okolků obětoval vlastního ministra financí Iva Svobodu ve chvíli, kdy byl obviněn z tunelování firmy Liberta. Ostatně sám prezident ještě před rokem tvrdil, že by premiérovi abolici ani náhodou nedal. Ale jak sám s oblibou říká, jen idiot nemění své názory.

Je nepochopitelné, že opozice, která hledá každou příležitost zbavit se Babiše, nemyslela o krok dopředu a nesnažila se prosadit změnu ústavy, která by hlavu státu aboliční pravomoci zbavila.

Jak prezidentovy kroky a výroky číst? V první řadě je třeba říci, že dosavadní spolupráce mezi oběma ústavními činiteli běží jako švýcarské hodinky bez ohledu na jakékoli eskapády na té či oné straně. Z prezidentovy strany může jít teoreticky o snahu zklidnit permanentně bojující politickou scénu, kde je Babišovo stíhání jednou z třecích ploch. Anebo je to prostě další zlomyslný žertík, jímž se zase jednou podařilo vytočit onu nenáviděnou pražskou lumpenkavárnu. Která z možností platí, ví jen hlava státu.

Prezidentův krok ale může mít i další vysvětlení. Lhůta, během níž se šéf žalobců Pavel Zeman zabývá rozhodnutím nižších státních zástupců, vytváří časový prostor pro přijetí zákona o státním zastupitelství alespoň ve vládě. K ní už návrh z legislativní rady zamířil. Zatímco Pavlu Zemanovi leží na stole osud stíhání Andreje Babiše, bude se rozhodovat o další podobě veřejné žaloby a rovněž o dalším setrvání Pavla Zemana ve funkci.

Je to další toxická situace, do níž Babiš dostává náš právní stát, protože je kvůli svým skutečným či domnělým průšvihům vydíratelný a vydaný napospas libovůli státních zástupců. Jistě i prezident si musí klást otázku, proč se trestní stíhání táhlo celé tři roky, než dospělo k triviálnímu závěru, že Čapí hnízdo splňovalo dotační podmínky.

Prezident svým výrokem vyrazil z ruky svého jmenovce jednu velmi účinnou páku k prosazení nového zákona o žalobcích. Vyslal tím vládě, a především premiérovi jasný signál, že současné vedení veřejné žaloby již k ničemu nepotřebuje. Že „velký Zeman“ nezapomíná, si měl „malý Zeman“ uvědomit, když prezidenta poslal do háje s žádostí o ingerenci kvůli vyšetřování veřejné zakázky v lánské oboře.

Autor je publicista a redaktor serveru Česká justice.