Hamáček: Abolice pro Babiše by byla nepřiměřeným zásahem do fungování justice

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček Zdroj: Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Předseda ČSSD Jan Hamáček
Premiér Andrej Babiš
Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem
Český prezident Miloš Zeman
5
Fotogalerie

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček by považoval zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) ze strany prezidenta Miloše Zemana ze nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem. Zeman ve čtvrtek řekl, že zamýšlí zastavit případné stíhání premiéra v případu Čapího hnízda, kdyby bylo obnoveno.

„Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásad do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany,“ uvedl ministr vnitra Hamáček.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý napsal, že lituje obyčejné lidi, kteří nejsou nedotknutelní a za své činy musí vždy pykat. „Každý asi musel čekat, že za tím, že Babiš před prezidentem vždycky změkne jako máslo, bude něco takového,“ konstatoval.

Městské státní zastupitelství v Praze nedávno zastavilo jak stíhání Babiše, tak dalších v případu. Usnesení je nyní pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může usnesení potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce.

Prezident Zeman promluví z Lán pro Blesk o abolici pro Babiše i metálech. Ptejte se i vy >>>

Prezident avizoval, že v případě obnovení řízení by využil takzvané abolice. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády či jiný pověřený člen kabinetu. Aktuální Babišovo vyjádření shání.