Komentář Lukáše Kovandy: V Praze není blaze

Češi berou rekordní mzdy

Češi berou rekordní mzdy Zdroj: ČTK

Vyplacené náhradní mzdy (zdroj: ÚP)
Nejvíce si za 5 let na procenta polepšili ředitelé velkých fifi rem (+35 %).
3
Fotogalerie

Médii znějí stesky nad citelnou českou inflací, momentálně nejvýraznější v EU. Prý za ni může slabá koruna. A tedy také koronavirus, který českou měnu v důsledku znatelně znehodnotil. Jenže tyto stesky jsou mimo.  

Se zrychlením tempa inflace se totiž široce počítalo už před koronavirem. Například ČNB počátkem února – zhruba v době, kdy byla česká měna poměrně silná a euro za méně než 25 korun – prognózovala, že v dubnu vykáže míra inflace úroveň 3,7 procenta. Nakonec to byla 3,2 procenta. Pokud něco, tak koronavirus inflaci zpomalil. Třeba způsobil historické zlevnění pohonných hmot.

Mnohem podstatnější pro akceleraci inflace v poslední době byla domácí poptávka. V únoru vykázala takzvaná jádrová inflace, očištěná a kolísavé položky typu cen energií a potravin, své nejrychlejší tempo za celé období od začátku roku 2007. Silná jádrová inflace mocně pohání inflaci spotřebitelskou.  

Klíčovým zdrojem citelné jádrové inflace je rychlý růst mezd v uplynulých letech. V letech 2016 až 2019 v ČR stoupaly reálné výdělky očištěné o inflaci v přepočtu na osobu průměrným ročním tempem přesahujícím úroveň čtyř procent. V eurozóně rostly ve stejném období šestkrát pomaleji, průměrně o 0,7 procenta ročně. Výdělky v Česku rychle rostly všem, třeba i kadeřnicím. Takže je zřejmé, že i cena ostříhání musela vzrůst – právě to je zásadní důvod, proč je nyní inflace v ČR citelná.

I letos by dle prognózy Evropské komise mělo být tempo růstu výdělků v ČR rychlejší než tempo inflace. Naopak třeba na Slovensku – které má nyní slabší inflaci než ČR – tamní výdělky letos inflaci nepokryjí. Není to tedy vše jen o výši inflace.

V prvním čtvrtletí si letošní osud Slováků vyzkoušeli Pražané. Jako jediným ze všech krajů ČR jim růst mezd v letošním prvním čtvrtletí inflaci nepokryl. Mzdy jim rostly nominálně pouze o 3,1 procenta, zatímco inflace činila 3,6 procenta. Nejvýrazněji, nominálně o šest procent, stoupla mzda zaměstnancům v Jihočeském kraji. Jejich kupní síla tak vzrostla o 2,4 procenta.

Takže po včerejšku si může republika na čas přestat stýskat nad tím, že v Praze je až příliš blaze. A také nad tím, že tolik teď zdražuje kvůli slabé koruně a že s eurem by snad bylo lépe.