Potraviny v českých obchodech už zdražily, ceny ještě porostou

Potraviny zdražují i kvůli poklesu kurzu koruny vůči euru.(ilustrační foto)

Potraviny zdražují i kvůli poklesu kurzu koruny vůči euru.(ilustrační foto) Zdroj: Lidl

Příčinou rostoucích cen je mimo jiné narušení mezinárodního obchodu s potravinami kvůli pandemii koronaviru.(ilustrační foto)
Ovoce z jižní Evropy a dalších zahraničních destinací zdražuje. (ilustrační foto)
Rostoucím cenám potravin nemusí být kvůli suchu a hrozící neúrodě konec. (ilustrační foto)
Ze zdražování potravin se stal v březnu podle ČSÚ hlavní motor celkového růstu spotřebitelských cen o 3,4 procenta.(ilustrační foto)
Zdražování se týká i trvanlivých potravin typu rýže. (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Před rokem stálo kilo vepřové pečeně v českých obchodech 125 korun. Nyní zákazníci za stejné množství vepřového zaplatí 150 korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. V supermarketech zdražuje též ovoce, zelenina, rýže a další trvanlivé potraviny. Na vině je mimo jiné narušení mezinárodního obchodu s potravinami kvůli pandemii koronaviru.

„Některé druhy ovoce a zeleniny produkuje v Evropě například jen Itálie nebo Španělsko. Tyto země nyní zásobují zejména své spotřebitele a dodávky do zahraničí tím pádem krátí. Jedná se o další důvod nárůstu cen ovoce a zeleniny ze zahraničí,“ uvedla Dana Bratánková, mluvčí řetězce Billa.  

Na růst cen tlačí též další faktory. Například pokles kurzu koruny. „Vliv na cenu dováženého ovoce a zeleniny má vývoj kurzu koruny vůči euru. Na rostoucích cenách u dodavatelů se podepisují také výkyvy počasí,“ řekla zástupkyně Lidlu Zuzana Holá. 

„U některých konkrétních produktů došlo, případně může dojít k nárůstu cen. Jedná se zejména o cuketu, kapustu, mrkev, v případě ovoce pak o kiwi nebo citrusové plody. Důvodem je výrazný nárůst poptávky v celé Evropě, aktuální situace ohledně koronaviru v Itálii a končící sezóna ve Španělsku,“ doplnil mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. 

Zdražování se týká i trvanlivých potravin typu rýže. „Tam cena mírně roste. Důvodem je nepříznivý kurz eura, dopravní náklady a v případě vybraných komodit jako je rýže také ochranářské omezení vývozu ze zemí, které tyto komodity produkují,“ poznamenala mluvčí Globusu Lutfia Volfová. Navíc v jižní Evropě podle Volfové končí sezóna a dovozy odjinud nestíhají pokrýt poptávku.  

Potíže se sháněním některých trvanlivých potravin na světovém trhu potvrzují i přímí dovozci.

„Dostupnost části komodit se změnila kvůli zákazu některých vlád jako je Barma, Vietnam nebo Rusko tyto komodity kvůli pandemii koronaviru vyvážet. Speciálně je to rýže a pohanka,“ řekl Antonín Zapletal, spolumajitel importéra potravin LA Food. 

Velká poptávka je rovněž po potravinách v bio kvalitě. „Naše nasmlouvané objednávky produktů ze zahraničí za původní cenu, které běžně vydrží na celý rok, budeme letos muset doobjednávat dříve. Kvůli zvýšené poptávce se tedy cena zahraničních surovin a produktů může více změnit,“ řekl Martin Hutař, šéf společnosti Probio. 

Zvyšování cen přitom zdaleka nemusí být konec. „Většina potravin půjde postupně s cenou nahoru. Celý trh bude v mírné recesi. Momentálně se zaznamenává největší nárůst cen zeleniny z dovozu. Hodně se očekává, zda bude letos sucho, což opět vystřelí ceny nahoru u většiny zemědělských komodit,“ předpovídá Martin Klar, majitel potravinového e-shopu Beru.to.  

Ze zdražování potravin se stal v březnu podle ČSÚ hlavní motor celkového růstu spotřebitelských cen o 3,4 procenta. Příspěvek potravin k inflaci byl v třetím letošním měsíci dokonce významnější než dlouhodobě rostoucí náklady na bydlení.