Komentář Martina Gregora Papucska: Hořká srbská čokoládová aféra

Srbsko

Srbsko

Dubrovník
Dubrovník
Dubrovník
Poklady v uličkách Dubrovníku
Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová
33
Fotogalerie

Člověk jen žasne, z čeho všeho může být mezistátní konflikt, přestože v případě Chorvatska a Srbska je třeba ocenit, že haraší pouze verbální zbraně. Slova to však rozhodně nejsou sladká, přestože předmětem sporu je tentokrát čokoláda. Chorvatská média aféru nazvala důvěrně Čokoládka, což svědčí nejen o nemalé dávce zdravé sebeironie, ale i o tom, že situace je sice beznadějná, zato ne špatná.

Stalo se, že prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová obdarovala děti z jedné školy v Dubrovníku (u příležitosti 25. výročí osvobození města od srbských vojsk) balíčkem sladkostí. Jeden rodič si při tom všiml, že v něm byla čokoládová tyčinka vyrobená v Subotici, tedy v Srbsku.

Hlava státu se sice omluvila, že balíček neprověřila a že se vícekrát nestane, je přece zastánkyní hnutí Pořizujme chorvatské, a tak dále a tak podobně, aféra už ale byla na světě a začala žít vlastním životem.

Pastva pro média. Ta srbská přetékají sarkastickými, ale i podrážděnými reakcemi. Chorvatům nechutná nejen srbská čokoláda, ale ani Srbové jako takoví, nechal se slyšet jeden z ministrů. Premiér Vučić byl překvapivě mírný, když Chorvatům doporučil další, lepší čokoládu ze Subotice, a to s rýží.

Neselhal šílenec na srbské scéně Vojislav Šešelj: „Kolinda nestačila sníst srbskou čokoládu, tak ji darovala srbským dětem v srbském Dubrovníku." Nejznámější zástupce Srbů žijících v Chorvatsku Milorad Pupovac lakonicky poznamenal, že je to „čokoláda hanby“.

V Záhřebu si popel na hlavu nesype nikdo, přestože média prezidentku otevřeně kritizují. Nejvěcněji se problému postavil ten chorvatský žurnalista, který zjistil, že v závodech Pionir ve vojvodinskej Subotici je 60 procent pracovníků maďarské a 20 procent chorvatské národnosti...