Komentář Viktora Zeisela: ČNB spíše nepřekvapí

ČNB

ČNB

Česká národní banka se v září po delší době dostala pod tlak spekulativních investorů. Důvodem je blížící se konec kurzového závazku, který někteří vidí jako dobrou příležitost si vydělat. Již nyní začínají nakupovat českou měnu, protože předpokládají, že po konci kurzového závazku skokově posílí.

Nejenom pro tyto spekulanty, ale i pro domácí exportéry je důležité načasování tzv. exitu. Centrální banka se zavázala, že kurz blízko úrovně 27 korun za euro bude bránit minimálně do konce tohoto roku a vytvořila tak to, co nazýváme tvrdý závazek.

Mnozí tržní aktéři očekávají, že ČNB se bude chtít zbavit závazku překvapivým krokem již na začátku příštího roku. To centrální bankéři striktně nevylučují, ale ve svých vystoupeních se k tomuto scénáři nepřiklánějí.

Naopak již několik měsíců přesvědčují trhy, že vidí pravděpodobný exit až v polovině roku nebo později. To nazýváme měkký závazek. Překvapit trhy však má svá pozitiva.

Centrální banka by pravděpodobně nemusela vynaložit tolik na intervencích a spekulanti by pravděpodobně nevydělali tolik. Na druhé straně by se asi nestihli zajistit všichni exportéři a ČNB by ztratila svou dlouho získávanou kredibilitu.

Dnešní zasedání by mohlo alespoň trochu napovědět, jestli se centrální bankéři chystají trhy překvapit. Jestliže centrální bankéři nebudou chtít sbližovat měkký a tvrdý závazek, zvyšuje se riziko, že plánují překvapení. My se domníváme, že nakonec zvolí cestu bez překvapení, i přes náklady v podobě vyšších devizových rezerv.


Autor je analytikem v Komerční bance