Marek Schwarzmann: Microsoft a vtipy

ukázky Windows 10

ukázky Windows 10 Zdroj: Microsoft

Znáte ten vtip o tom, jak Bill Gates učí uživatele PC počítat do deseti pomocí verzí Windows? Je to přece 1, 2, 3, 95, 98, NT, 2000, XP, Vista, 7, 8, 10… Když však upustíme od dnes už legendárního vtípku internetové tvořivosti (kterému tam samozřejmě ještě nějaké ty verze Widlí chybí) a pohlédneme na aktuální statistiky, můžeme nalézt několik velmi zajímavých údajů k pobavení se: Na „desítkách“ po šesti týdnech od jejich uvedení na trh prý jede už přes 75 milionů přístrojů ve 192 zemích světa.

Microsoft bohužel nespecifikoval, které země tvoří onu zbývající čtveřici, která chybí ke stoprocentnímu pokrytí politické mapy světa. Nejstarší stroje, jež W10 rozchodily, pak prý byly vyrobeny už v roce 2007 – tehdy na nich jako žhavá novinka možná šlapaly revoluční, ale častěji spíše proklínané Visty.

Microsoft je zároveň na některých webech kritizován kvůli možnému konspiračnímu sběru vzorků hlasu uživatelů nebo dokonce přítomnosti keyloggeru. Že nový operační systém umí nejen dobře sbírat statistická data, ale také je spolehlivě odesílat, potvrdil viceprezident pro korporátní marketing Microsoftu Yusuf Mehdi: hlasová asistentka Cortana podle záznamů giganta z Redmondu údajně znuděným uživatelům na výzvu „tell me a joke“, tedy „řekni mi nějaký vtip“, odvyprávěla už přes půl milionu vtipů.

Podle čísel to však zatím vypadá na to, že gigant z Redmondu začal s vyprávěním vtipů sám, a to už v okamžiku, kdy prozradil, že by chtěl do tří let od vydání desítek dosáhnout jedné miliardy instalací. Ve srovnání s tímto cílem je totiž dosavadní tempo instalací nedostatečné.

Čtěte také další zápisníky redaktorů E15: